Adventní koncert Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů

8. prosinec 2014

Klenot moravské barokní hudby i svěží současnost.

Jádrem koncertu bude v letošním roce mimořádné dílo Missa pastoralis in C boemica, pastýřská mše moravského barokního skladatele Josefa Schreiera, rodáka z Dřevohostic u Přerova.

Schreier se narodil v roce 1718, jeho datum úmrtí neznáme, podle některých dokladů snad žil později v Uhrách. Missa Pastoralis je předchůdkyní slavné Rybovy České mše vánoční. Je to nejvýznamnější skladba z oblasti tzv. kantorské hudby na Moravě.

Vznikla pravděpodobně mezi lety 17551760 a v následujících více než sto letech se hrála ve venkovských kostelech na Moravě a kromě toho pronikla i do Čech, Polska a Uher. Základem mše jsou pastorely, drobné scénky s pastýřskými náměty. Ve mši se střídá zpěv v jazyce latinském, českém a objevuje se tu i valašské nářečí.

Mše poté upadla v zapomenutí. Byla po staletí skryta v archivu rajhradského kláštera, kde ji na základě podnětu profesora Jiřího Sehnala pro veřejnost znovu objevil profesor Jan Trojan, přední odborník na českou a moravskou barokní hudbu. Ten také inicioval její první rozhlasové nahrávky s varhanním doprovodem. BROLN uvede zpracování mše z roku 1992 od brněnského skladatele Vlastimila Pešky, který mimo jiné zapracoval do partitury i nástroje lidové hudby. První verzi této úpravy natočil BROLN pod vedením slavného slovenského dirigenta a houslisty Bohdana Warchala na CD pro vydavatelství Supraphon.

Pěvecké party zazní na letošním adventním koncertu v podání špičkových moravských zpěváků, sólistů BROLNu Kláry Obručové, Ludmily Malhocké, Václava Kováříka, Jana Zaviačiče, Pavla Varmuži a mladých talentů Kamily Šošovičkové a Michala Marholda.

BROLN nezapomíná však ani na současnost a mládí: Kromě vzácné Schreierovy mše bude v programu uvedeno vánoční pásmo sboru Děcka ze Skoronic pod vedením Marie Holcmanové.

Koncert proběhne v budově Husova sboru na Botanické 1 v Brně - v úterý 16. prosince od 19 hodin. Předprodej vstupenek: Dům pánů z Lipé, náměstí Svobody.

autoři: Jiří Plocek , Alexej Maximov

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka