Anglický Podvazkový řád i český státní znak – Jiří Louda piloval svůj heraldický rukopis celý život

15. březen 2021

Významný český heraldik, účastník československého zahraničního odboje za druhé světové války a knihovník – tím vším byl Jiří Louda.

Výtvarný talent se u něj začal projevovat už v rodné Kutné Hoře. Stejně tak raný zájem o heraldiku.

„Rozhodně o tom svědčí první jeho díla, malůvky v jeho denících, které si od mládí vedl. V nich sice nacházíme především státní vlajky, zabýval se státní symbolikou zemí celého světa, hymnami, ale velmi ho ovlivnila právě Kutná Hora svojí historickou podstatou, gotikou. Když se podíváme do chrámu sv. Barbory, tak ta je naplněna erby měšťanů, šlechticů a donátorů, kteří se na stavbě Barbory podíleli. A to ho rozhodně inspirovalo,“ říká historik Karel Podolský.

Historik Karel Podolský v expozici Život mezi erby Vlastivědného muzea Olomouc

Za druhé světové války působil Jiří Louda v Anglii, kde se stal výsadkářem anglického letectva. Právě ve válečných letech se začala naplno projevovat jeho vášeň pro britskou heraldiku.

„Zlomovým rokem byl rok 1942. Z té doby máme dochovaný sešit, do kterého Jiří Louda namaloval soubor státních znaků, ale z té doby už pochází také první kresby erbů příslušníků anglické šlechty. Je to dáno tím, že v Anglii, jako monarchii, se Jiří Louda setkal se skutečně žitou heraldikou. Ta byla všudypřítomná,“ říká heraldik Karel Müller.

Podle Müllerových slov už z doby, kdy byl Jiří Louda ještě aktivním vojákem v Anglii, máme doloženy jeho soubory erbů britské šlechty, britských vévodů a také první malovaný rodokmen anglického královského rodu.

Výstava Život mezi erby ve Vlastivědném muzeu v Olomouci

„Nejvýznamnější pro jeho činnost na poli heraldiky ve vazbě na britskou šlechtu byla asi návštěva kaple sv. Jiří ve Windsoru, kde se setkal s erby rytířů Podvazkového řádu. Podvazkový řád se pak stal celoživotním Loudovým tématem,“dodává Müller.

Po návratu z Anglie žil Jiří Louda v Olomouci, kde působil jako knihovník.

Mimo to se ale věnoval také české panovnické a šlechtické heraldice. Zajímala ho ovšem nejen historie, ale také současnost, československá a česká státní symbolika.

Výstava Život mezi erby ve Vlastivědném muzeu v Olomouci

Jiří Louda je znám jako autor státního znaku České republiky. Je také autorem mnoha znaků měst a obcí. Byl velkým popularizátorem heraldiky.

Bohaté heraldické dílo i zajímavý životní osud Jiřího Loudy jsme si připomněli v pořadu Přímo z místa.

Výstavu můžete navštívit i virtuálně. Odkaz na virtuální prohlídku ZDE.

autor: pese
Spustit audio