Beroun ožívá hudbou. S městem a tradičním hudebním festivalem je nenávratně spjat i Jan Talich

11. říjen 2019

Jan Talich je houslista, dirigent a prezident mezinárodního hudebního festivalu Talichův Beroun, které nese jméno po jeho prastrýci Václavu Talichovi. Právě na počest jednoho z nejvýznamnějších českých dirigentů 20. století vznikl berounský hudební svátek, který již po několik let nabízí koncerty vážné hudby.

Festival Talichův Beroun si už za léta svého konání vydobyl mezi místními dobré jméno. Přesto pořadatelé dále pracují na jeho zkvalitnění s cílem vyrovnat se zahraničním hudebním festivalům. „Myslím si, že zažít vystoupení kvalitních sólistů a souborů v Berouně je neocenitelná možnost,“ míní Jan Talich.

„Festival se také nezaměřuje pouze na klasickou hudbu, přece jenom má i pár odlehčenějších koncertů. Je také bohatý žánrově, návštěvníci najdou na programu koncerty barokních mistrů i jazzová vystoupení,“ přibližuje festival jeho čestný prezident.

Stopy po životě Václava Talicha najdeme po celém Berouně. S městem je spjat také jeho prasynovec Jan Talich. „Rád bych našel víc příležitostí, kdy navštívit Talichovu vilu v Berouně a stezku údolím, kde se prastrýc rád procházel,“ říká dirigent.

Jak se Jan Talich dostal k roli čestného prezidenta? Nejenom to zjistíte v záznamu pořadu Tady to znám.

autoři: Pavel Vítek , nwe
Spustit audio