Bratři Václav a Jan Neckářovi: Náš největší úspěch je, že Bacily oslaví 50 let na scéně

6. srpen 2021

Bratři a kolegové Václav a Jan Neckářovi působí na české hudební scéně bok po boku dlouhá léta. Zažili někdy ponorkovou nemoc? A jaké předky objevili ve svém rodokmenu? Nejenom to prozradili v pořadu Slavné dvojice.

Bratři Neckářovi tíhli k hudbě odmalička. Rodiče jejich zálibu podporovali, přestože sami měli blíž k divadlu. Jméno Neckář byste ale mezi divadelníky hledali marně. „Naše babička se jmenovala původně Dubová, a proto si Eda, starší brácha našeho táty, jako pseudonym vybral Dubský. A když pak začal hrát i táta, použil ho také,“ vysvětluje Václav Neckář.

„Příjmení Neckář jim asi neznělo příliš divadelně a umělecky. Netušili, že jméno pochází z německého Neckar, což je oblast v Německu. Na tamním hradě žili loupeživí rytíři, kteří dělali nájezdy do Čech, kde loupili a možná i znásilňovali. A my jsme jejich potomci,“ vypráví bratr Jan.

Půl století kapely Bacily

Přestože má Václav Neckář za sebou řadu zdařilých filmových rolí i úspěšnou éru s triem Golden Kids, považuje za největší úspěch dlouhé trvání bratrovy kapely Bacily. „Vzhledem k tomu, že v srpnu máme výročí 50 let, tak si myslím, že největší úspěch je, že jsme vydrželi,“ myslí si. Jak kapela půl století svého působení oslaví, nechtějí bratři prozrazovat a přiznávají, že na finální podobu oslavy bude mít vliv i probíhající pandemie.

Nejvýraznější osobou v kapele byl vždy právě Václav Neckář. Nevraživost ale kvůli tomu mezi oběma bratry nikdy nepanovala. „Já jsem byl vždy raději v pozadí. Teď si mě bohužel brácha zvolil za svého mluvčího, což není úplně dobrá funkce, protože na něj nevím úplně všechno,“ směje se Jan Neckář.

Přiznávají ovšem, že hádky se jim nevyhýbají. „Hádáme se poměrně často, většinou před koncerty. Spoluhráči si poprvé mysleli, že se koncert ani neuskuteční, ale pak si zvykli,“ dodává se smíchem Jan.

Jak se Václav a Jan Neckářovi vyrovnali s útlumem popularity, který přišel pro roce 1989? Čím chtěli být jako malí kluci a co jim momentálně dělá největší radost? Poslechněte si audiozáznam pořadu.

Spustit audio

Související