Central opět září! Bývalé kino nabízí nové možnosti. Jaká je jeho minulost a budoucnost?

3. březen 2024

Kino Central je nově otevřeno jako součást ještě stále dotvářeného komplexu určeného pro živé umění ve správě Muzea umění Olomouc. Není už pouze kinem, ale slouží jako prostor pro divadlo, filmové projekce, koncerty, přednášky a plesy.

Olomouc je městem festivalů a některé z nich by měly v Centralu najít vhodné podmínky. Jde konkrétně o Divadelní Floru, Academia film Olomouc a Ekologické dny Olomouc.  Zároveň bude sloužit jako stagiona pro hostující divadla a kapely.

Kino Central v roce 2018

Mnozí si kino Central pamatují ještě pod názvem Moskva, jako projekční prostor druhé kategorie mezi olomouckými kiny (na prvním místě bylo premiérové kino Pohraniční stráž, dříve i dnes zvané Metropol).

Opravy kina Central stav ve lednu 2023

Od roku 2005 bylo kino Central zavřené, jeho následnou rekonstrukci komplikovaly různé příčiny stavební i administrativní. Problémy činila statika objektu a spodní voda. Náklady na přebudování kina se vyšplhaly na 96 milionů.

Budova, v níž Muzeum moderního umění sídlí a kde najdeme i kulturně zábavní komplex Central, bývala v minulosti kupříkladu městskou šatlavou. Při práci na rekonstrukci byly odhaleny i pozůstatky gotického kostela, který tu stával spolu s klášterem.

Osudy prvního zvukového kina na Moravě kopírují pohnuté dějiny 20. století. Za první republiky v domě bylo varieté a bar, v němž mimochodem nastudoval jednu inscenaci i E. F. Burian. Před druhou světovou válkou dům vlastnil židovský sladovník Moritz  Donath. Do doby, než kino zabrali nacisté,  provozovala ho Dělnická akademie, kterou zastupoval Josef Šanta, ten byl zatčen a zemřel v Terezíně. Němci pak samozřejmě využívali kino jako nástroj své propagandy.  V roce 1943 byl interiér upraven podle návrhu barrandovských architektů Škvora a Zázvorky známých z titulků mnoha filmů. V dobách normalizace i po revoluci sídlilo v přilehlých prostorách Divadlo hudby. Pamětníci vzpomínají na řadu produkcí a výstav, které se dost odlišovaly od oficiální kultury té doby.

Nová rekonstrukce bývalého kina podtrhla architektonické zajímavosti a detaily, vybavila sál technickým zázemím interiéru a umožnila větší variabilitu prostoru pro širší spektrum jeho využití.

Centralem se s námi můžete projít v pořadu Přímo z místa.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio