České fotbalové reprezentaci budou díky Světlušce a Radiožurnálu fandit i nevidomí fanoušci

7. říjen 2019

Čeští fotbalisté budou mít na pátečním zápase proti Anglii netradiční podporu. V kvalifikačním utkání o postup na EURO 2020 jim budou v Edenu fandit také nevidomí a slabozrací fanoušci. Reprezentace se tak připojí k projektu Světlušky a Radiožurnálu Nevidomý fanoušek.

Projekt Nevidomý fanoušek začal před rokem na fotbalovém derby Sparty proti Slavii. Od té doby si nevidomí sportovní příznivci užili atmosféru například na zápase hokejové reprezentace, na tenisovém turnaji nebo na basketbalu.

Čtěte také

Na začátku září jim reportéři Radiožurnálu poprvé přiblížili dokonce i divadelní představení – hru Lež v divadle Verze.

Nadcházející fotbalový zápas bude opět doprovázet speciální komentář pro nevidomé a slabozraké. Ten se od klasického rozhlasového přenosu liší hned v několika ohledech, akcentuje například popis jednotlivých hráčů, jejich gestikulaci, dění na tribunách nebo u laviček náhradníků.

Utkání české fotbalové reprezentace proti Anglii se speciálním komentářem se bude hrát v pátek 11. října od 20:45. A na blížící se utkání se už chystá i redakce Radiožurnálu. Zápas totiž také vysíláme živě (podívejte se zde na program živých přenosů fotbalu).

„Velmi nás těší, že se do projektu Nevidomý fanoušek rozhodla zapojit i Fotbalová asociace České republiky, a vybrala si k tomu nejočekávanější kvalifikační utkání roku. Společně rozsvítíme další stadion a přineseme zrakově postiženým další obrovský sportovní zážitek,“ poznamenal šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan.

Čtěte také

„Projekt Nevidomý fanoušek se postupně rozrůstá i do dalších sportovních odvětví. A právě k tomu jsme směřovali – inspirovat k hledání chytrých řešení, jak zpřístupnit lidem s postižením zraku mainstreamovou zábavu. Je to zkušenost, kterou hrdě předáváme do European Blind Union jako příklad dobré praxe v Česku,“ uvedla Gabriela Drastichová, která vede projekt Světluška.

autor: nwe
Spustit audio

Související

Více z pořadu