Český rozhlas otevřel kavárnu Radiocafé Vinohradská 12

25. září 2019

Český rozhlas v úterý 24. září za účasti významných hostů a zaměstnanců slavnostně otevřel novou rozhlasovou kavárnu Radiocafé Vinohradská 12. Kavárna odpovídající estetice 30. let 20. století byla představena k 90. výročí zahájení stavby historické budovy Vinohradská 12. Slavnostního přestřižení pásky se kromě generálního ředitele Českého rozhlasu Reného Zavorala ujal také hudebník, herec a režisér Ondřej Havelka.

„Otevření Radiocafé Vinohradská 12 je vyvrcholením několika let plánování, projektování, příprav a stavby. Od mého záměru otevřít v budově Českého rozhlasu kavárnu až k dnešnímu dni tedy vedla poměrně dlouhá a náročná cesta. Byl bych velmi rád, aby se nově otevřená kavárna stala důležitou součástí naší historické budovy jako kulturního centra, oživila ji a přispěla k tomu, aby se Český rozhlas ještě více otevřel svým posluchačům,“ řekl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Kavárnu najdou návštěvníci v severní části budovy Českého rozhlasu, přímo vedle hlavního vchodu do rozhlasové budovy. Radiocafé Vinohradská 12 je inspirováno typickou podobou kaváren z 30. let minulého století. Čistý a elegantní vzhled doplňují charakteristické prvky tehdejší doby, jako jsou mramorové stolky či výmalba tzv. válečkem. Z materiálů dominuje dřevo v kombinaci se sklem, pro povrchy byla použita paleta barev v medovém odstínu.

Zcela nové je propojení s vstupní halou Českého rozhlasu prosklenými dveřmi, které jsou věrnou replikou původních vstupních dveří. Prostory kavárny budou mimo jiné využívat stanice Českého rozhlasu k vysílání svých pořadů.

Autorem projektu Radiocafé Vinohradská 12 je studio CMCARCHITECTS a.s., architektonický dozor při stavbě měla Ing. arch. Nela Niederle. Hlavním úkolem architektů bylo především dodržení všech původních architektonických prvků, které se dochovaly i přes rozsáhlá poškození vstupu do budovy z roku 1945.

Provozovatelem bude společnost Vltavská plavební, s.r.o, pod vedením Vojtěcha Ryvoly, která vyhrála veřejné výběrové řízení.

Kavárna Radiocafé Vinohradská 12 bude otevřena každý všední den od 8.00 do 20.00 hodin, o víkendu od 10.00 do 20.00 hodin. Více informací naleznete na webových stránkách.

Spustit audio