Český rozhlas spouští v O2TV vizuální rádio, začíná s Radiožurnálem

5. září 2018

V rámci nové služby na platformě společnosti O2 Czech Republic nabídne veřejnoprávní rozhlas aktuální zpravodajství, pohledy do studií a výběr tweetů z účtu @Radiozurnal1.

Český rozhlas spouští na platformě O2TV, jejímž provozovatelem je společnost O2 Czech Republic, vizuální rádio. Klienti operátora tak budou mít nyní možnost rozhlasové vysílání nejen poslouchat, ale také ho vidět. S pilotem začíná veřejnoprávní médium na stanici Radiožurnál, ještě v letošním roce je pak plánován stejný servis i pro stanici Radio Wave. „Vizuální Radiožurnál“ je umístěn v O2TV set-top boxech, kde doplňuje současnou nabídku televizních stanic.

Výhodou vizuálního rádia, které si získalo velkou popularitu například v Itálii nebo Nizozemsku, je, že divák získá všechny podstatné informace, které se aktuálně dějí, a to bez nutnosti zapnutí počítače, případně vyhledávání přes mobilní telefon. Dominantním prvkem je grafika, která obsahuje zejména fotku moderátora ve studiu. Pod ní je umístěná časová lišta s informacemi o vysílání včetně aktuálně hrané skladby.

Důležitou součástí je i pravá část obrazovky, do níž se „stahují“ například dopolední rozhovory Lucie Výborné, statické pohledy kamer do studií a režie Radiožurnálu a také tweety z účtu @Radiozurnal1. Na zpravodajský obsah odkazuje infolišta, která se táhne celou dolní částí obrazovky. K dispozici je zde výtah titulků z portálu iROZHLAS.cz, který je neustále aktualizován. Součástí grafiky je například i přesný čas.

„Vizualizace digitálního vysílání je jednou z našich priorit a snažíme se držet naši vize „Poslouchat letmým pohledem“. Cílem je namísto černé obrazovky při poslechu vysílání Českého rozhlasu nabídnout posluchačům, kterých je na televizi nezanedbatelné množství, i doplňkovou vizuální složku.,“ vysvětluje ředitel oddělení Nová média Českého rozhlasu Jiří Malina. Stejně jako rozšiřujeme IPTV vysílání, aktuálně pracujeme na dalším vizuálním rozvoji DAB+. Do budoucna plánuje ČRo poskytovat tento servis pro všechny rozhlasové audio kanály i na distribučních sítích dalších partnerů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související