Český rozhlas uspořádá k významnému jubileu Marty Kubišové Koncert pro Martu

24. říjen 2022

Český rozhlas Dvojka vzdá poctu Martě Kubišové, jedné z nejcharismatičtějších českých zpěvaček, ikoně Pražského jara i sametové revoluce, která oslaví 1. listopadu osmdesátiny. Koncert pro Martu, jehož se zúčastní i sama oslavenkyně, se uskuteční ve čtvrtek 3. listopadu 2022 od 20 hodin v pražské Lucerně.

„Koncert pro Martu je především poctou legendě české hudby Martě Kubišové, nicméně smyslem této akce je také oživit starší písně novou úpravou a zpěvem mladých interpretů. Některé písně ve skvělých aranžích Petra Maláska, které na koncertě zazní, využijeme ve vysílání stanic Českého rozhlasu. Stejně tak, jako se to povedlo například u koncertu Karel Kryl 70,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Koncert pro Martu

Na koncertě zazpívají umělci, které si vybrala sama Marta Kubišová. Návštěvníci se tak mohou těšit na Anetu Langerovou, Vojtěcha Dyka, Janu Kirschner, Václava Neckáře, Hanu Holišovou či Bereniku Kohoutovou. Hity Marty Kubišové zaranžoval Petr Malásek a o doprovod se postará Symfonický orchestr Českého rozhlasu a Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu. „To si neumíte představit, jak je pro zpěváka úžasné, když vidí, jak jeho skladby interpretují jiní a ví, kolik jim to muselo dát práce. To je nejlepší dárek,“ říká Marta Kubišová.

První volbou Marty Kubišové mezi interprety vlastních písní byla jednoznačně Aneta Langerová. „Marta je výjimečná a dobrosrdečná žena, která přeje druhým to, po čem oni sami touží. Při jejím zpěvu člověku naskočí husí kůže, ať už zpívá melancholickou píseň, či píseň veselou. Její autentický přednes a barva hlasu jakoby vycházela z jejího nejhlubšího nitra, a to zcela přirozeně, jakoby se zastavil svět a přítomnost se naplnila laskavostí. To je obrovský dar, kterým nás Marta Kubišová obdarovává po celý svůj život. Nesmírně si jí vážím a přeju jí pevné zdraví,“ přibližuje Aneta Langerová svůj vztah k Martě Kubišové.

Moderátorem večera bude Václav Kopta, který je zároveň jedním z oblíbených textařů Marty. „Celý život se snažím vyhýbat frázím, ale v tomto případě k narozeninovému koncertu Marty Kubišové ve velkém sále pražské Lucerny mohu říct jediné: Bude mi ctí,“ říká Václav Kopta, který kromě moderování na chvíli usedne i ke klavíru a chystá také další překvapení.

Koncert pro Martu odvysílá v přímém přenosu Český rozhlas Dvojka a ze záznamu ČT 1. Poslední zbývající vstupenky lze zakoupit na www.koncertpromartu.cz.

Spustit audio