Čeští i zahraniční umělci ozdobí další velké plochy v rámci Streetart festivalu Olomouc. Kde na ně narazíte?

8. září 2023 10:24

Letošní 16. ročník Street Art Festivalu v Olomouci promění několik ploch na území města ve velkoplošné plátno. Zapojí se umělci z tuzemska i zahraničí. Svá díla budou tvořit na fasádách domů, kotelen ale i na ploše hřiště. Přehlídka nabídne také workshopy, komentované prohlídky i výstavu.

Velkoplošné malby z minulých let festivalu

„Letošní Street Art Festival je lehce navázaný na Univerzitu Palackého a její výročí 450 let od jejich vzniku a na téma Františka Palackého a jeho dějin každodennosti,“ upozorňuje ředitelka festivalu Romana Junkerová na dvě stěžejní témata letošního ročníku.

Mluvčí Univerzity Palackého Egon Havrlant upřesňuje letošní propojení Street art festivalu a Univerzity Palackého. „Měl by vzniknout murál, který bude připomínat výročí a osobnost Františka Palackého, kterého nese naše univerzita v názvu. My bychom rádi tento muž představili na a meet-upu, což je akce, která se koná každoročně k zahájení akademického roku a letos proběhne v úterý 19. září,“ doplnil Havrlant.

Kromě obří malby Františka Palackého v areálu vysokoškolského kampusu bude murálů v Olomouci po letošním ročníku Street art festivalu podle Romany Junkerové víc. Součásti street art festivalu v Olomouci budou také komentované prohlídky výstav anebo koncert. Další podrobnosti najdou lidé na webu přehlídky.

Kde budou další murály? A co na nich bude? Poslechněte si ve výše přiložených audiích.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio