Chrabří čeští vojáci pod císařským praporem. Ve Zlíně si lidé mohou prohlédnout uniformy i zbraně

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně zahájilo výstavu Pochodem pod císařským praporem.

Návštěvníky seznamuje s čtyřistaletým obdobím, po které byly české země součástí habsburské monarchie. Představuje nejen jednotlivé panovníky, ale především všechny válečné konflikty, kterých se museli účastnit čeští vojáci v řadách habsburské armády. Výstava je věnovaná stému výročí ukončení první světové války a vzniku Československa, řekla kurátorka Yvona Činčová.

Svou chrabrost podle ní čeští vojáci prokázali například v bojích proti Turkům z Osmanské říše, za třicetileté války, ve válkách s Pruskem nebo v bitvách s francouzskou armádou vedenou Napoleonem Bonapartem.

Výstava Pochodem pod císařským praporem

Posledním válečným konfliktem za účasti rakousko-uherské monarchie byla první světová válka, při níž vznikly československé legie jako základ budoucí Československé armády.

Ve vitrínách je k vidění například ucelená kolekce historických zbraní. "Je zajímavé sledovat, jak se vyvíjely palné zbraně od 16. století, kdy se zaváděly do armády, až po první světovou válku. Je to vývoj od muškety až po kulomet," uvedla Činčová.

Podobné je to i v případě uniforem, které také mohou zájemci na výstavě obdivovat. Od brnění, kyrysu a přilbice ze 17. století, přes bílé uniformy a pozdější modré uniformy z konce 19. století až po šedivé uniformy spadající do období první světové války.

"Velmi zajímavým exponátem naší výstavy jsou vojenské holinky následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este, který byl zabit v Sarajevu," řekla kurátorka.

autor: Libor Netopil | zdroj: ČTK

Související