Drátovna v Kamenné má tradici sahající do roku 1848

20. leden 2019

Počátky sítařství a řešetářství v oblasti pod Bradlem sahají až do 18. století, kdy si domácí výrobou z lýka přivydělávaly chudé domkářské rodiny. Na tuto řemeslnou výrobu navazuje i tradice výroby kovových tkanin, kterou dodnes drží Železárny a drátovny v Kamenné.

Firmu založila rodina Anderlitschků, a to už v roce 1848, kdy začali její příslušníci vyrábět síta jako své hlavní povolání. Postupně nahrazovali výrobu z lýka drátem a od sedmdesátých let 19. století přetvořili původní manufakturu ve skutečnou továrnu. Budovy postavené rodinou Anderlitschků, která vlastnila provoz až do roku 1945, najdeme v současné továrně dodnes.

V současné době je firma součástí závodu Drátovna ŽDB Bohumín a spolu s ním patří do skupiny Třineckých železáren.

Dodnes se zde vyrábějí síta a kovové tkaniny. Z ocelového drátu zde protahují menší profily, které se tkají na stavech podobně jako látky. Jiné síta se svařují. Výsledné produkty slouží v automobilech, v potravinářství, při recyklaci plastů i v oblasti zdravotnictví. Z mohutného drátu jsou zde schopni vyrobit sítko o velikosti nehtu na malíčku, ale i síto, které zvládne udržet prolis hliníku do formy na automobilové disky. A šedesát procent produkce míří za hranice. Anderlitschkové by při poslechu dalšího dílu cyklu Přímo z místa určitě měli radost.

autor: kbz
Spustit audio