Druhý festivalový den Prix Bohemia Radio nabídne rychlé rande s rozhlasáky i divadelní představení

20. březen 2018

Ty nejlepší české i zahraniční rozhlasové reportáže nabídne dnešní soutěž mezinárodní přehlídky Prix Bohemia Radio v Olomouci. Studenti Univerzity Palackého na odpoledne připravili rychlé seznámení s rozhlasovými tvůrci a nebude chybět ani divadelní inscenace z rozhlasového prostředí. Ocenění z rukou generálního ředitele Českého rozhlasu Reného Zavorala už si převzal dlouholetý politický komentátor Petr Nováček.

Vystudovaný historik sám o sobě rád říká, že osud mu nedal dobrý zrak, zato dobrou paměť a tu mnohokrát jako komentátor ocenil. „V některých situacích by samozřejmě bylo lépe paměť dobrou nemít, měla byste například méně konfliktů s politiky. Když překonáte prvních 20 let, oni si na vás zvyknou a vědí, že nejste zase taková sběř, že jenom děláte svou práci, tak pak klidně můžete mít i tu dobrou paměť,“ říká Nováček.

Soutěžit se dnes bude v kategorii Reportáž

Dnešní program Prix Bohemia Radio zahájí soutěž rozhlasových reportáží. Tentokrát to budou čtyři české a osm zahraničních. Moderátora soutěže Jiřího Hoška zaujala různorodá témata. „Já jsem znám svým fotbalovým fanouškovstvím, takže mně padnul do ucha určitě příspěvek kolegy Honzy Suchana o fenoménu malého fotbalu. Tam je právě hrozně znát ta hravost, příprava reportéra. Druhý takový postřeh by se týkal témat sociálních, tam mě hodně zaujal maďarský příspěvek o dospělých Romech, kteří chodí teprve teď na základní školu a snaží se získat alespoň nějaké to základní vzdělání, aby zvýšili své šance v běžném životě. To na mě hodně zapůsobilo,“ komentuje.

S netradiční akcí přišli na letošní Prix Bohemia Radio studenti olomoucké univerzity. Rychlé rande neboli speed dating přenesli na rozhlasovou půdu. Jak bude konkrétně vypadat, popisuje jejich kantorka Andrea Hanáčková. „Je to konferenční formát, který jsem já sama ještě nikdy nezažila, takže to bude velké dobrodružství. U 10 stolečků bude stát 10 hostů z Českého rozhlasu a budou mít vždycky tři minuty na takové krátké rande s člověkem, který přijde k tomu stolečku a bude se moci na cokoliv zeptat. Pak zazvoní zvoneček a celý ten kruh se pootočí. Jsme na ně všichni zvědaví. Zdá se, že v Českém rozhlase to ještě nikdo nevyzkoušel, a jsme na rozhlasovém festivalu,“ vysvětluje.

Rozhlas bude vidět a slyšet například také v Divadle na cucky. Kde se představí pražský soubor Tygr v tísni s představením Ticho, nahrává se!, což je inscenace o rozhlasových žurnalistech v době Protektorátu. Koho zajímá práce zahraničních reportérů, může si zajít do Českého rozhlasu Olomouc. Hostem večerní besedy bude vedle generálního ředitele Reného Zavorala Marie Woodhamsová.

autor: bam
Spustit audio