Eva Jurinová je tváří města Sadská

27. září 2019

Slavných českých dvojic je celá řada. V devadesátých letech zářil na televizních obrazovkách moderátorský pár Eva Jurinová – Zbyněk Merunka. Dámskou polovičku tohoto populárního tandemu přivítal ve studiu moderátor Pavel Vítek v pořadu Tady to znám.

Pracovní zkušenosti by Eva Jurinová mohla rozdávat. Se Zbyňkem Merunkou vytvořila populární dvojici na televizních obrazovkách, pracovala jako tisková mluvčí, hlasatelka i redaktorka a její hlas můžeme pravidelně slýchat v pražském metru. V padesáti osmi letech dostala možnost moderovat vlastní tříhodinový živý televizní pořad, kam si zvala pětici hostů. „To byla moje nejtěžší televize. Ale byla to nádherná televize,“ vzpomíná s úsměvem Eva Jurinová.

Po konci svého pořadu se stala starostkou v obci, kam se s manželem přestěhovala z touhy po klidu. V obci Sadská na Nymbursku žije přes deset let, brzy se však vrátí zpět do pražského ruchu. Zčásti se tak bude muset rozloučit se svou pěstitelskou vášní.

Sadská je oblíbené výletní místo. „Sadská je v podstatě smutné město. Kromě jezera moc míst na odpočinek nenajdete. Z jeho historie, která sahá až do dvanáctého století, se zachoval pouze kostel, kde se mi podařilo nedávno otevřít vyhlídku,“ vypráví o svém městečku Eva Jurinová.

Kostelní vyhlídka ale není jediné místo, kam Eva Jurinová stočila svou pozornost. „Jsem na sebe pyšná, že se mi podařilo navázat kontakt s katolickou církví a začít podnikat první kroky kolem rekonstrukce barokní kaple Panny Marie Bolestné, která pomalu chátrá,“ dodává.

Sadská leží v okrese Nymburk a od bývalého královského města je vzdálená do patnácti minut cesty autem. Stejnou dobu strávíte na cestě, pokud se ze Sadské vydáte na další zajímavé místo v okolí, lázeňské Poděbrady. A nesmíme zapomenout na nedaleké Kersko, zamilované místo Bohumila Hrabala.

autoři: Pavel Vítek , nwe
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.