Festivalový rok s Leošem Janáčkem

9. leden 2018

Po obrovském diváckém úspěchu minulého ročníku festivalu Janáček Brno připravuje Národní divadlo Brno 6. ročník tohoto prestižního bienále.

Koncertní řada festivalu je věnována 100. výročí vzniku Československé republiky, a to nikoliv jen formálně, jelikož vznik samostatného československého státu Janáčka zastihl na vrcholu jeho tvůrčího života a stojí na samém počátku skladatelova „velkého stáří“, spojeného s kompozicí jeho nejvýznamnějších děl.

Uvedeno bude kompletní jevištní dílo Leoše Janáčka v inscenacích světových tvůrců, jako jsou Ivo van Hove, Robert Carsen, Kornél Mundruczó, David Pountney a Alvis Hermanis. Za dirigentským pultem se objeví Tomáš Hanus, Tomáš Netopil či Marko Ivanović. Koncertní část programu představí vynikající interprety jakými jsou Thomas Adès, Martin Kasík, Jitka Čechová, Simona Houda-Šaturová nebo Pavel Haas Quartet.

Festivalový rok s Leošem Janáčkem

Káťa Kabanová v režii Roberta Carsena

Jedním z vrcholů operního života bude v roce 2018 festival Janáček Brno, který na přelomu listopadu a prosince uvede všechny opery Leoše Janáčka provázané s intenzivním koncertním programem.

Dramaturgie představuje orchestrální a komorní koncerty, koncertní provedení opery, sólové a pěvecké recitály a koncert sborový. Díla, která na festivalu zazní, jsou úzce spojena s otázkou vzniku republiky, s pojmem „národní hudba“, s otázkou hudby národů žijících na našem území či v zemích bývalé rakousko-uherské monarchie a také jsou ukázkou toho, jak skladatelé ve své tvorbě reflektovali významné historické události. To vše v programu celkem 15 koncertů se špičkovými interprety.

Sloučení Janáčkova máje a Janáčkových Hukvald

V Moravskoslezském kraji dochází v roce 2018 ke spojení dvou hudebních festivalů - Janáčkova máje a Janáčkových Hukvald. Sloučením vznikne Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka a jeho historicky první ročník se v Moravskoslezském kraji uskuteční ve dnech 21. května až 1. července 2018. V čele obou těchto institucí stojí paralelně už dva roky dirigent, pedagog a umělecký manažer Jaromír Javůrek. O tom, co ho vedlo ke spojení obou festivalů, s ním mluvil Daniel Jäger.

autoři: Hok , Daniel Jäger
Spustit audio