Galerie Vinohradská 12 se otevře návštěvníkům Pražské muzejní noci

29. květen 2019

Na noční prohlídku Galerie Vinohradské 12 a dvou rozhlasových studií se mohou do Českého rozhlasu vydat návštěvníci Pražské muzejní noci v sobotu 8. června. Čeká je expozice mapující vznik rozhlasu, výstava malířky Kateřiny Sidonové i nahlédnutí do dvou rozhlasových studií.

Výstavu plnou barev, detailů a pozitivismu Kateřiny Sidonové hostí Galerie Vinohradská 12 až do konce června. Obrazy malířky a spisovatelky zavedou návštěvníky do autorčina barevného světa.

Vývoj rozhlasu od data prvního pravidelného vysílání v roce 1923 až po dnešní dny mapuje historická expozice v druhé části rozhlasové galerie. Naleznete zde záznamová zařízení z různých dob, historické radiopřijímače, tiskoviny i rozhlasové zajímavosti, mezi které patří například první stroj na záznam zvuku na ocelový pásek Blattnerfon, mazačka nebo časová ústředna z roku 1941.

Studio, kde vzniká Hajaja

Procházky nočním rozhlasem odstartují v 19 hodin. Kromě Galerie Vinohradská 12 bude možné nahlédnout do největšího rozhlasového studia S1, kde zkouší a nahrává Symfonický orchestr Českého rozhlasu, i přilehlé režie, odkud budou vysílány ukázky digitálního vysílání. Éterem se tak budou ozývat ukázky z Rádia Junior, Radia Wave, Českého rozhlasu D-dur a Jazz nebo Rádia Retro.

Pražská muzejní noc v Českém rozhlase

K nahlédnutí bude otevřené také Studio 3 určené pro natáčení malých žánrů, kde vzniká například kultovní pohádkový pořad pro děti Hajaja.

Návštěvní okruh v rámci Pražské muzejní noci 2019
vstup z Vinohradské 12

Galerie Vinohradská 12 – stálá expozice o historii rozhlasového vysílání a výstava obrazů Kateřiny Sidonové

Studio 1 – největší studio Českého rozhlasu, kde zkouší a nahrává Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Studio 3 – malé studio určené pro natáčení malých žánrů

Šestnáctý ročník Pražské muzejní noci se uskuteční v sobotu 8. června 2019 od 19:00 do 1:00 hodin. Vstup do budovy Českého rozhlasu je zdarma. Více informací naleznete na www.prazskamuzejninoc.cz. 

Spustit audio