Herec Petr Pospíchal: Na Slovensku si chválili můj zvláštní středoslovenský přízvuk

18. leden 2021

Pracovní prioritou Petra Pospíchala zůstává divadlo. Jeho hereckou profesi ale už několik let doplňuje ta dabingová, ve které do českého znění připravil desítky zahraničních filmů.

Petr Pospíchal získal herecké role v takových filmech a seriálech jako Utrpení mladého Boháčka, Pan Tau nebo Ve znamení Tyrkysové hory. Poprvé se k herectví přitom připletl v boskovickém ochotnickém souboru. „Odjel jsem pak na Slovensko za rodinou, kde jsem začal studovat herectví u pana profesora Zachara, a to akorát ve slavné době Slovenského národního divadla a slovenských herců. Vzali mě, přestože si všichni mysleli, že jako Čech nemám šanci. Nicméně jsem prošel a ještě mi říkali, že mám takový zvláštní středoslovenský přízvuk,“ směje se herec.

Setkání s Jiřím Šlitrem

Krátkou dobu se herec věnoval i muzice. „V roce 1968 jsem se vrátil do Prahy a se svým spolužákem Honzou Kanyzou jsme začali skládat písničky. K té první nám text napsaly Marta Vančurová a Jarka Brousková a jmenovala se Vyšlo prkno na procházku. Našim písničkám jsme říkali „hovadismy“ a myslím si, že se líbily, dokonce Ivan Mládek se na nás chodil dívat,“ vzpomíná Petr Pospíchal, který se osobně znal i s hudebním skladatelem Jiřím Šlitrem. „Jirka nás měl rád a měl tendenci nás s Honzou tahat do Semaforu. To se mu bohužel už nepodařilo, protože krátce na to zemřel.“

O části života Petra Pospíchala si budeme moci brzy přečíst v nové knize, kterou píše hercova manželka společně s novinářkou Marií Formáčkovou. „V podstatě jsem tam ale jenom vedlejší postava. Do knihy jim ani nezasahuju. Myslím si, že když s někým žijete dvaapadesát let, tak to nepotřebuje žádný další komentář,“ směje se herec. „Moje žena se za život setkala s tak obrovskou garniturou slavných lidí, ať už to byl Laurence Olivier nebo Robert Kennedy, že by byla škoda, aby to nezveřejnila,“ myslí si.

Hlas Roberta de Niro a Chucka Norrise

V posledních několika letech se Petr Pospíchal věnuje především dabingu. Sám propůjčuje hlas například Robertu De Niro nebo Chucku Norrisovi, jako dabingový režisér pak upravuje dialogy a kontroluje herce, aby byli přesní. „Dobrý dabér musí být zároveň i dobrý herec. Když jsou dabéři jenom technicky vybavení, je to trošičku placatý. Dobrý herec vám větu úplně rozzáří,“ říká.

Zajímá vás, ve kterém sportu to dotáhl Petr Pospíchal až do juniorské reprezentace a u jakých mladých herců vidí budoucnost v dabingu? Poslechněte si záznam celého pořadu.

Spustit audio