Herečka Monika Zoubková: K napsání knížky mě inspirovaly mé děti

5. březen 2020

Monika Zoubková bude brzy nejenom herečkou, ale také spisovatelkou. Její první pohádková knížka se objeví na pultech knihkupectví už v květnu. V pořadu Xaver a host také prozradila, proč opustila dráhu houslistky, kdy se naučila řídit náklaďák a proč byla její role v Ordinaci v růžové zahradě náročná.

Na začátek rozhovoru s Lubošem Xaverem Veselým se herečka Monika Zoubková přiznává k pašeráctví. „Pocházím z Krnova, který je kousek od polských hranic. Jednou jsme s kamarádkou potkaly dvě stejně staré dívky, se kterými jsme se dohodly na výměně zboží. Házely jsme si ho pak přes řeku. Akorát my jsme kolikrát nedohodily, tak možná některé z těch věcí leží dodnes na dně řeky,“ říká se smíchem herečka.

Než se vydala na hereckou dráhu, uvažovala o studiu houslí na konzervatoři. „Když jsem si ale uvědomila, že bych musela pět hodin denně cvičit, mé nadšení opadlo,“ vysvětluje.

Sláva z Ordinace

V různých divadelních rolích se Monika Zoubková objevuje od dob svých studií. Zahrála si ale také v několika českých seriálech i ve filmu Patrika Hartla Taková normální rodinka. „Bylo to radostné období, ale popravdě mám natáčení trochu v mlze, protože jsem tehdy měla dvouměsíční dceru,“ říká.

Větší slávu získala herečka až rolí lékařky Terezy Valšíkové v seriálu Ordinace v růžové zahradě. O své postavě vždy tvrdila, že je náročná a vyžaduje větší přípravu. „Tereza snad v každém díle jednala jinak, jednou se snažila nepít, pak byla kamarádská, nebo se chtěla stát lepší lékařkou. Kolikrát se mi už zdála neuchopitelná, protože mi nepřipadala jako lidská bytost,“ popisuje.

Na divadelních prknech můžeme herečku vidět v Divadle v Celetné, Studiu Dva nebo Divadle Rokoko. „Nově jsem si v divadle sáhla na komedii, která se mi dosud vyhýbala. A zjistila jsem, že vůbec není legrace dělat legraci,“ říká Monika Zoubková.

Během pořadu Farmářská jízda se dokonce naučila řídit náklaďák. „První natáčecí den mi řekli, ať jedu, ale nikdo se už nezeptal, jestli vůbec umím řídit. To sice umím, ale v náklaďáku jsem nikdy neseděla,“ vzpomíná.

Budoucí spisovatelka

Brzy bude Monika Zoubková nejenom herečkou, ale také spisovatelkou. Její dětská knížka s názvem Brok, Flek a strašidla vyjde v květnu letošního roku. „Něco sepsat byla vždy moje vize. Když jsem ale jezdila s dětmi ze školky, začala jsem vymýšlet různé příběhy. Brzy z toho vyplynul jasný příběh o vesnickém psu Brokovi, který žije s hajným v lese a potkává různá strašidla,“ popisuje pohádkovou knížku herečka.

I když příběhy se psem Brokem vznikly především pro dvě hereččiny děti, ty je celé ještě neslyšely. „Vždy jsem jim přečetla ukázku, abych věděla, zda se líbí. A příběh se chytl, tak jsem pokračovala dál,“ říká.

Jaké představení Monika Zoubková nově nazkoušela a zda se plánuje její návrat do Ordinace v růžové zahradě, uslyšíte v záznamu celého pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.