I Batman se někdy může cítit osamělý

12. prosinec 2017

Jaký život žijí komiksoví superhrdinové jako je Batman nebo Superman, když zrovna nezachraňují svět? To ukáže nová inscenace pražského experimentálního prostoru NoD nazvaná Osamělost komiksových hrdinů.

Tvůrčí duo - režisér Janek Lesák a dramaturgyně Natálie Preslová - tak pokračuje v uvádění autorských inscenací. Tentokrát se inspirovali postavami slavných komiksů, o nichž ale přemýšlí jako o lidech, kteří pod slupkou hrdiny skrývají svá osobní traumata.

Balet Národního divadla uvádí Louskáčka – Vánoční příběh. Diváky přenese do tajemné štědrovečerní noci

Louskáček - Vánoční příběh

Již tradičně zařazuje balet Národního divadla v Praze do svého repertoáru „Louskáčka - Vánoční příběh" na hudbu Petra Iljiče Čajkovského. Jednotlivá představení budou k vidění mezi 8. a 31. prosincem.

Buď ve střehu. Nespi. Pracuj na sobě. Studuj. Zdokonaluj se. Mysli na ostatní a ne na sebe. Takto mohou žít snad jen komiksoví hrdinové, jako je Batman, Superman, Catwoman a Hulk. Nebo aspoň si to my smrtelníci myslíme. Ale i hrdina, který tráví celé dny zachraňováním světa, se může po celém tom každodenním shonu cítit osamělý a zatouží po normálním životě. Komiksoví hrdinové posloužili dramaturgyni Natálii Preslové a režisérovi Jankovi Lesákovi jako předobraz lidí, které okolí zná jen s jejich maskou. To, co se skrývá pod ní, možná ani znát nechceme. Mohli bychom zjistit, že v soukromém životě se těmto superhrdinům až příliš podobáme.

Osamělost komiksových hrdinů

Režisér Janek Lesák preferuje autorský přístup k divadelní tvorbě, to znamená, že i od herců očekává samostatný tvůrčí přístup. „První čtená v podstatě postrádá jakýkoli smysl, protože tam není co číst. Prvních pár týdnů si povídáme o tom, co by bylo možné a jak by to šlo udělat. Improvizujeme, natáčíme si to, různě s tím pracujeme. Zpracováváme si materiál, který vzniká na zkouškách.“

Divadlo v Dlouhé nahlédne do puberťáckých deníků Adriana Molea

Tajný deník Adriana Molea

Zřejmě nejznámější britský teenager se vrací na česká divadelní prkna. Retro hudební inscenaci Tajný deník Andriana Molea ve věku 13 a 3/4 uvádí Divadlo v Dlouhé.

Vznik předlohy přibližuje dramaturgyně Natálie Preslová: „Představení vznikalo na základě našich nápadů a textů, co psali sami herci ke svým postavám. Hodně jsme improvizovali. Přizvali jsme si také Tomáše Plhoně, což je český odborník na stand-up. Těmito všemi způsoby jsme dávali dohromady příběhy superhrdinů, které nikdo nezná, protože jsou to příběhy jejich osobního života.“

V rolích čtyř osamělých komiksových hrdinů se jako Catwoman představí Lumíra Přichystalová, jako Hulk Ladislav Karda, Supermana hraje Martin Cikán a Batmana Jan Strýček. Dramatičnost, příznačnou spíše výpravným komiksovým filmům, dodá jinak velmi střídmé divadelní inscenaci hudba Iva Sedláčka, částečně hraná naživo dvěma violoncellisty. 

Osamělost komiksových hrdinů

Ve vztahu ke komiksové estetice hraje v inscenaci zásadní roli složka vizuální. O výtvarnou podobu se postarala kostýmní výtvarnice a scénografka Lucie Wildtová, která se inspirovala spíše staršími verzemi známých komiksů. „Ta barevnost v tom je ikonická a mně se to líbí. Snažila jsem se udělat klukům nenápadně svaly, přiznat nějakou fyziognomii. Snažila jsem se je změnit v superhrdinu tak, aby to nebylo úplně nápadné a zároveň aby to bylo dostatečně divadelní.“

Osamělost komiksových hrdinů

Výstupy jednotlivých komiksových hrdinů v jejich notoricky známých kostýmech pak vypadají taky trochu jako módní přehlídka, během níž se konec mola stane veřejnou zpovědnicí. 

Spustit audio