Iluzionista Pavel Kožíšek: Pokud vidím kouzlo, které neznám, jsem oslněn

6. únor 2020

Magie učarovala Pavlu Kožíškovi už v dětství a neopustila ho ani v dospělosti. Dnes se světem kouzel a iluzí seznamuje děti i dospělé ve vlastním kouzelnickém divadle.

Český kouzelník a iluzionista Pavel Kožíšek se může pochlubit tituly Mistra republiky v moderní magii a Mistra světa ze světového festivalu bavičů, které se konalo v Japonsku. „Publikum jsme si mimo jiné získali naším stylem. Zatímco Američané a Francouzi měli svá představení připravená jako velkolepé show, my jsme vše dělali v takovém ‚švejkovském stylu‘. Chtěli jsme publikum především pobavit a rozesmát,“ vzpomíná kouzelník.

Zákulisí kouzelnictví

Za jednotlivými kouzly stojí týmy kreativců, které je vymýšlejí. „Samotná kouzla jsou zboží jako kterékoli jiné. Platí se za rekvizity, návod a právo kouzlo předvádět,“ vysvětluje Pavel Kožíšek.

Využívají se také nové technologie, než se dostanou do povědomí široké veřejnosti. „Například za známým trikem s kufrem, který je někdy extrémně těžký a někdy lze snadno odnést, stojí elektromagnet. Ve své době to bylo skvělé kouzlo, dnes by už nejspíše nikoho nepřekvapilo,“ říká kouzelník v pořadu Xaver a host.

Kouzelník versus iluzionista

Podle slov Pavla Kožíška je kouzelnictví řemeslo, ve kterém se sice něco naučit dá, člověk ale musí mít také určité predispozice. Existuje také rozdíl mezi iluzionistou a kouzelníkem. „Iluzionistou se nazývá takový kouzelník, který předvádí obor moderní magie – nechává lidi mizet nebo vystřelovat z děla, jednoduše předvádí iluze. Nejslavnějším zástupcem je asi David Copperfield,“ vysvětluje.

Za oblíbeností magie stojí také internet. „Momentálním trendem je civilnost. Už se nepoužívají typické rekvizity, pláště a klobouky a více se kouzlí mezi lidmi na ulici. Hlavní zásada – neprozrazení principu kouzla, ale stále přetrvává,“ tvrdí Pavel Kožíšek.

Mezi profesionály jsou postupy jednotlivých kouzel ale obecně známy. „Nejkrásnější zážitek pro mě je, když vidím kolegu a nevím, jak něco provedl. V tu chvíli jsem v roli obyčejného diváka a spolu s nimi prožívám pocit okouzlení a tajemna,“ říká.

Před šestnácti lety si Pavel Kožíšek otevřel kouzelnické divadlo v Líbeznicích u Prahy. A před dvěma lety k němu přidal Muzeum fantastických iluzí v Praze s více než stovkou atrakcí. „Mám rád interaktivitu, všechno se tak dá vyzkoušet a osahat,“ láká iluzionista.

Kdo je kouzelnickým vzorem Pavla Kožíška a zda již musel čelit nepovedenému kouzlu, uslyšíte v celém záznamu pořadu.

Spustit audio