Jak se chovat v krizové situaci? Soutěž Mladý posluchovský záchranář učí děti poskytnout první pomoc

24. červen 2018

Co dělat v situaci, kdy někdo kolem nás potřebuje akutně první pomoc? To se naučili žáci z 18 základních škol v kraji a své dovednosti otestovali v závodu Mladý posluchovský záchranář. 

„Děti si zkouší základní resuscitaci, dále resuscitaci dospělých s použitím AED (automatizovaný externí defibrilátor) nebo pomocí dispečinku, kdy provádí telefonicky asistovanou neodkladnou resuscitaci. Dále je to například první pomoc po úrazu elektrickým proudem a další simulované situace jako hypoglykemie, intoxikace alkoholem či tepenné krvácení. Je tu také případ otevřené zlomeniny nebo alergická reakce na bodnutí včelou a další,“ popisuje jednotlivé úkoly, které na děti čekaly na trase závodu, lékařka Michaela Tomaščíková.

U plnění každého úkolu je nejdůležitější, aby děti dbaly především na vlastní bezpečnost. Dále se hodnotil přístup k pacientovi, samotné ošetření, telefonování a komunikace se záchrannou službou a předání pacienta lékařům.

Jak soutěž Mladý posluchovský záchranář probíhala a kteří žáci v ní nejlépe zúročili své znalosti, se dozvíte v reportáži.

autor: pese
Spustit audio