Jak se žije bez obchodu a hospody, to ví obyvatelé Březska. Ve Štěpánově se závodilo v králičím hopu

4. červenec 2018
Kraj na dlani

Jak se malé sokolky z Dubicka připravovaly na všesokolský slet? Jak se lidem žije ve vesničce Březsko? Jak se daří knihovně v Hoštejně? Dovíte se v magazínu pro venkov.

V těchto dnech se v Praze koná 16. všesokolský slet. Vyrazily na něj i malé sokolky z Dubicka na Šumpersku. Jejich cvičitelky Kateřiny Linhartové se Petra Ševců zeptala, jak dlouho se na všesokolský slet připravovaly.

Březsko najdeme na jihozápadě Olomouckého kraje, nedaleko Konice, do které jsou zvyklí místní chodit pěšky. Autobusových spojů totiž moc nejezdí. Bez obchodu a hospody se žije hůř, lidi se nemají kde scházet. A chybí nám tady práce, stěžují si obyvatelé vesničky, ale hned dodávají, že jsou pyšní na krásnou okolní přírodu. Jak se žije v Březsku, zjišťovala Dita Vojnarová.

Co si půjčují čtenáři v knihově v Hoštejně na Šumpersku a jak se tamní knihovně daří? Přestože patří mezi ty menší, oslovuje hlavně mladší čtenáře. Právě za místními čtenáři a samozřejmě i za paní knihovnicí se s mikrofonem vypravil Miroslav Kobza.

Představy o ideální dovolené mají různí lidé různé. Důležitou roli hraje hned několik faktorů. Třeba kolik jsme ochotni investovat peněz a jestli chceme volno prožít aktivně, nebo naopak lenošit na lehátku u vody. Jak to vidí lidé z Přerovska, napoví anketa Jany Zemkové.

Desítky králičích atletů a jejich chovatelů se o víkendu setkali na závodech ve Štěpánově. O králičím hopu více prozradí Monika Davidová z tamního klubu, která se na organizaci závodů podílela a sama závodní králíky chová. Aleš Spurný zjišťoval, například jak dlouho už se této neobvyklé disciplíně věnuje.

autoři: Petra Ševců , Dita Vojnarová , Miroslav Kobza , Jana Zemková , Aleš Spurný , mid
Spustit audio