Jaroslav a Pavel Sapíkovi patří mezi špičky české gastronomie. Jejich rodina se kolem jídla točí od 17. století

2. červenec 2021

Rodina šéfkuchaře Jaroslava Sapíka se v gastronomii pohybuje už od 17. století. Nebylo proto překvapením, že povolání spojené s jídlem si vybral i jeho syn Pavel.

„Stát se kuchařem pro mě bylo přirozené. U nás se vše točilo kolem jídla a vše bylo nasáklé gastronomií, řeznictvím a hospodami. Táhlo mě to ale i k práci se dřevem,“ přiznává Pavel Sapík. „Na učňáku jsme děti, které pocházely z gastronomických rodin, hned poznali. Znalosti, se kterými už nastupovaly, totiž jejich spolužáci doháněli třeba až ve třetím ročníku,“ dodává Jaroslav Sapík.

Čtrnáctiletý kuchař na Pražském hradě

Pavel Sapík ke svému otci nastoupil i do učení a vyzkoušel si práci po boku profesionálů. „Tvrdím, že je dobré, když se projde velkými i malými restauracemi. Jedině tak si uděláte správný obrázek na gastronomii a dokážete si poradit v každé situaci,“ myslí si Jaroslav Sapík. „V Ambassadoru mě čekala velká škola. Jako mladého Sapíka mě doprovázela velká očekávání a tvrdý metr,“ přiznává syn Pavel.

Společně se svým otcem docházel Pavel Sapík i na Pražský hrad, kde se scházeli ti nejlepší z oboru. Poprvé na Hradě vařil jako čtrnáctiletý. „Jako mladý, nezkušený učeň jsem se tam nechal vést plejádou nejlepších kuchařů. Úžasné bylo i vidět samotné prostory.“

Nároční zákazníci

„Jako jedna z mála zemí máme hrozně přísné publikum. V každé české rodině se něco dobrého vaří a navíc i hodně cestujeme a poznáváme zahraniční kuchyně,“ říká Jaroslav Sapík. „Dříve šlo hosty takzvaně opít rohlíkem. Čím více ale lidé cestují, tím jsou náročnější a vzdělanější. Už jim nestačí, že ryba je čerstvá, ale zajímá je, kde přesně byla chycena a z jakého přístavu byla přivezena. Jdou do hloubky a to nás kuchaře žene k tomu, abychom se dál vzdělávali,“ souhlasí Pavel Sapík.

Zahraniční zkušenost pomáhá i samotným kuchařům, kteří poznávají nové recepty a učí se nové postupy. „Cizí kuchyni ale nikdy nebude vařit jako místní. Můžete se přiblížit, ale vždy budete mít českou chuť, na které jste vyrostli a které se budete chtít přiblížit,“ upozorňuje Pavel Sapík.

Jaký názor mají Sapíkovi na dochucovadla a co považují při vaření za nejdůležitější? Dozvíte se v audiozáznamu pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.