Karel Hvížďala: Boj Ukrajiny s korupcí

10. srpen 2023

V roce 2021 slavila Ukrajina 30. výročí vyhlášení nezávislosti. Financial Times si při této příležitosti položil otázku: Je vůbec co slavit? A citoval statistiku Mezinárodního měnového fondu za předešlý rok, podle které výkon tamní ekonomiky na jednoho Ukrajince činí pouhých 3653 dolarů.

Čtěte také

To bylo méně než před nástupem globální finanční krize v roce 2008. Ukrajina výrazně zaostala i za Ruskem či Kazachstánem. HDP na obyvatele v dolarech bylo na úrovni Indonésie, Tuniska či Mongolska. A zpráva Atlantic Council z téhož roku poukazovala na to, že šedá a černá ekonomika Ukrajiny se podílela na celkovém byznysu 30 až 50 procenty.

To byl hlavní důvod ke zřízení speciálního protikorupčního státního zastupitelství, zkráceně Sapo, které se pokouší tyto praktiky zastavit. Vede ho Olexandr Klymenko. Když letos vystoupil v květnu před novináře, řekl: „Odhalili jsme jedno podvodné schéma a dokázali jsme tento typ podvodů zastavit. Vyšetřování nejsou ukončena.“

Nejslabším článkem je justice

Případ, který byl představen, napsal týdeník Die Zeit, šokoval i experty. Vyšetřovatel zveřejnil záběry, na kterých ležel na gauči svazek stodolarových bankovek převázaný gumičkou. Šlo přibližně o 2,5 milionu eur, které ukrajinský oligarcha dal Wsewolodu Knjasewovi, předsedovi vrchního soudu. Soud mu měl umožnit, aby získal většinu akcií jednoho hornického koncernu. Předseda peníze přijal a odešel.

Čtěte také

Přestože se na Ukrajině částečně daří s korupcí bojovat, je Ukrajina podle ročního indexu Transparency International na 116. místě ze 180 zemí. A za nejslabší článek v boji s korupcí tato zpráva označuje právě justici.

Sice moc oligarchů, kteří do války ovládali celou zemi, se podařilo částečně omezit, stále se ale prosazují na různých úrovních pomocí úplatků. Na státu nezávislé protikorupční instituce jako například Antac se nad průběhem tiskové konference usmívají. Klymenko naopak hovoří o tom, že tento případ ukazuje, že nikdo na Ukrajině není nedotknutelný.

Podle expertů za to může nový systém, který Ukrajina zavedla a má tři složky: Národní antikorupční kancelář, zkráceně Nabu, státní zastupitelství Sapo a zvláštní soudce antikorupčního soudu.

Karel Hvížďala, komentátor

A současně, hlavně kvůli finanční pomoci ze Západu, začal na vyšetřování korupce i vyšší tlak z Evropské unie a ze Spojených států. Evropská komise vázala na pokrok ve vyšetřování uvolnění udělování víz do EU. Kvůli tomu poslanci připravují nový zákon, který by měl zvýšit pravomoci Sapo.

Zdá se, že lidé pozvolna mění názor na ukrajinskou justici. V roce 2022 věřilo, že korupce bude potrestána, 64 procent dotázaných, o rok dřív to bylo jen 40 procent. A 84 procent je dnes připraveno korupci ohlásit. Ukrajinci jsou si stále víc vědomi toho, že kdo okrádá stát, okrádá bojující vojáky.

Autor je publicista

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.