Každý den v rozhlase může být překvapením, říká Irena Svobodová

6. únor 2019

Regionální studia Českého rozhlasu jsou specifická nejenom svým vysíláním, ale také vztahem k posluchačům, ke kterým mají mnohdy mnohem blíže než celoplošné stanice. V téměř každodenním kontaktu s posluchači je také manažerka komunikace Českého rozhlasu Olomouc Irena Svobodová, která v rozhovoru prozradila, jak si stanice získává nové posluchače, nebo jak probíhá spolupráce s Univerzitou Palackého.

Manažerka komunikace musí obsáhnout aktivity od prezentace stanice na akcích, přípravu soutěží do vysílání až po firemní komunikaci, celkově je to tak rozmanitá a náročná práce. Která část vás naplňuje nejvíce?

Právě ta rozmanitost práce je pro mě zajímavá. Svým způsobem každý den může být překvapením.  Nejvíce mne však baví práce v terénu. Je to hlavně prezentace stanice na různých festivalech, obecních slavnostech nebo pořádání vlastních akcí jako jsou třeba obecní veselice. Je příjemné se setkávat s našimi posluchači, ale na náš stánek přijdou i lidé, kteří nás zatím neposlouchají. A pak je milé se s nimi po nějaké době opět potkat a dozvědět se, že si naladili Český rozhlas Olomouc a od posledního setkání nás poslouchají. Potěší i posluchači, kteří za námi jezdí i ze vzdálenějších míst Olomouckého kraje.

Přes patnáct let jste pracovala v regionálním tisku. Jaké to je vyměnit písmenka za mikrofon?

No, jak se to vezme. Co se týká náplně práce, tak v tom velký rozdíl není. Práce je hodně podobná, ale velký rozdíl je v propagaci našich akcí. Když jsem si měla jít poprvé sednout do studia a v živém vysílání pozvat posluchače na naši akci, tak to byly pro mě pořádné nervy. Časem se to trochu zlepšilo, ale s mikrofonem bojuji dodnes.

Český rozhlas organizuje v Olomouci festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio, do kterého se svými nápady i aktivitami zapojují také studenti Univerzity Palackého. Spolupracujete se studenty i na dalších projektech?

Spolupráce s Univerzitou Palackého je pro nás důležitá. A není to jenom během festivalu Prix Bohemia Radio. K prohloubení spolupráce došlo před dvěma lety, kdy se rozběhl nultý ročník Elévské akademie v Českém rozhlase Olomouc. Od loňského září probíhá už první ročník této akademie, do kterého se zapojilo deset studentů z Univerzity Palackého.

Jinak si myslím, že naše stanice má ke svým posluchačům hodně blízko. Dveře studia jsou pro veřejnost otevřené velmi často. Dvakrát do měsíce pořádáme koncert a jedenkrát měsíčně autorské čtení Setkání s literaturou živě, kde představujeme regionální autory. V průběhu roku nás mohou posluchači navštívit v rámci dnů otevřených dveří. Pak taky jako jediné rádio v kraji vyjíždíme za svými posluchači, v letních měsících navštěvujeme obce v Olomouckém kraji, jezdíme na různé slavnosti, odkud vysíláme, nebo se setkáváme s posluchači na besedách v klubech seniorů.

Regionální vysílání tvoří malý tým lidí. Jak zásadní je pro rozhlasovou práci dobrý kolektiv?

Dobrý kolektiv je velmi důležitý. Jsem ráda, že redaktorky, redaktoři, moderátorky či moderátoři, ale i další kolegyně nebo kolegové, se aktivně zapojují a účastní se výjezdů do různých míst v našem kraji, kde máme rozhlasový stan. Posluchači jsou totiž nejvíce zvědaví na ně, chtějí si k hlasům přiřadit i tvář. A za to jim děkuji, protože bez nich by akce nebyla úspěšná.

Spustit audio