Klec na medvěda už v lese není. Šelma možná zamířila na Slovensko

Mladý, asi čtyřletý medvěd, se v regionu Valašska pohybuje od září.

Past v úterý převezli členové odchytového týmu do Rožnova pod Radhoštěm na správu Chráněné krajinné oblasti Beskydy.

Klec zůstane v Rožnově a bude připravena k dalšímu využití. "Monitoring pohybu medvěda však pokračuje. Blíží se sněžení, snáz najdeme stopy. Rozmístíme fotopasti do většího prostoru, měli jsme je hlavně kolem klece," uvedl člen odchytového týmu Milan Orálek, podle kterého se kolem pohybu medvěda objevilo hodně falešných zpráv. Zvíře však ještě nešlo spát, v přírodě je ještě stále dost potravy a není dost sněhu, dodal.

Pomůže v hledání sníh? Medvěda v posledních dnech na Valašsku nikdo neviděl, nejsou ani stopy

Odlitek medvědí stopy

Ochránci přírody navrhli Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR, aby zaplatila výrobu dalších dvou odchytových a jedné transportní klece.

Medvěd totiž zamířil podle členů odchytového týmu na Slovensko. Odchytová klec umístěná nad Karlovickým údolím přilákala jezevce, srny, lišky a například i vlka.

Ochranáři nyní prověřují vzorky, které po sobě zanechal medvěd v Moravskoslezských Beskydech. Není totiž jasné, zda šlo o stejného medvěda nebo o jinou šelmu.

Valašský medvěd přestal navíc páchat škody. Zhruba tři týdny nenahlásili chovatelé ovcí nebo včel škody způsobené medvědem.

Mladý, asi čtyřletý medvěd, se v regionu Valašska pohybuje od září. Choval se netypicky, chodil do blízkosti lidských obydlí a ztrácel plachost. Pokud by se podařilo jej odchytit, dočasně by mohl být v záchranné stanici u Temelína, kterou provozuje zoo v Hluboké nad Vltavou. O zvíře také projevila zájem zoologická zahrada z Belgie. Na medvěda na Vsetínsku také číhal odborník na uspávání velkých šelem, veterinář Lukáš Pavlačík ze zoo ve Dvoře Králové, na medvěda však nenarazil.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související