Kofila slaví 100 let. Studenti ze Zlína vytvořili speciální designovou edici. Který návrh zvítězil?

14. únor 2023

Česká tyčinka Kofila, která se vyrábí v Olomouci, letos oslaví své 100leté výročí. U této příležitosti nechala studenty ze zlínské Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati vypracovat speciální designovou edici svého obalu.

Čtěte také

Z celkových 80 vypracovaných návrhů bylo odbornou porotou vybráno sedm vítězných designových obalů. Za nimi stojí Ivan Večerek, Lucie Nguyenová, Izabela Princová, Viktorie Faberová, Markéta Myšková, Lucie Trojanová a Ferdinand Kacler. Někteří studenti se drželi původních motivů, které v roce 1923 navrhl Zdeněk Rykr a někteří studenti popustili uzdu své fantazii.

„Inspirovalo mě právě to, že jsem musel najít řešení, jak zachytit tak rozsáhlý příběh, rozsáhlou historii Kofily na tak malý obal, takže jsem potřeboval tu stoletou tradici zachytit takovým nepřímým způsobem. Vytvořil jsem moderní design a tu tradici jsem tam dostal realizováním tradiční grafické techniky lynoritu,“ říká Ivan Večerek, jehož designový návrh obalu se stal tím nejzajímavějším.

Vítězné obaly si můžete prohlédnout nejenom zde na našem webu, ale už od prosince je můžete vídat v obchodních řetězcích po celé České republice, kde budou až do přelomu března a dubna. Potom se Kofila vrátí ke svému původnímu žlutomodrému obalu se sedícím mouřenínem pijícím kávu.

I když bylo vybráno více vítězných designů, interním vítězem na univerzitě se stal návrh Ivana Večerka. S ním jsme se setkali v olomouckém závodu Zora Olomouc, kde jsme zjišťovali například to, proč bylo vybráno celkově sedm vítězů.

Více v přiložené reportáži, kterou zpracovávala naše redaktorka Michaela Kočendová.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio