Kolín pro mě znamená domov, říká herec Michal Novotný

29. květen 2020

Hostem pořadu Tady to znám byl herec známý z televizních seriálů i divadelních prken. Michal Novotný nás zavedl na známá i méně známá místa v okolí Kolína.

Michal Novotný si Kolín pamatuje ještě v době, kdy byly v provozu dvě chemičky. „Mám radost, že dnes se už příroda pročistila a do řek se například vrátili raci,“ říká. Dětství strávil na cyklistických výletech se svou rodinou. „Úžasná vyjížďka především pro ty, kteří se nechtějí unavit, je cesta z Kolína do Poděbrad podél Labe. Když jsme ale zlobili, nabral táta směr Kutná Hora a to je nahoru a dolů,“ vzpomíná.

Možností, kam v okolí Kolína vyrazit, je mnoho. Například obec Zásmuky, kde se narodil dirigent František Kmoch, nebo vesnice Sudějov s nádhernou farností a kapličkou, odkud si rodina Michala Novotného odvážela každý týden třicet až čtyřicet litrů pitné vody na vaření. Jednou z alternativ, jak procestovat okolí Kolína, je také trať Posázavského pacifiku.

Samotné město Kolín zná Michal Novotný velmi podrobně. „Málokdo například ví, že v Kolíně se nachází jeden z největších židovských hřbitovů u nás,“ upozorňuje. Další tipy uslyšíte v záznamu celého pořadu.

autoři: Pavel Vítek , nwe
Spustit audio