Koncept Snoezelen pomáhá stimulovat naše smysly a přináší podporu klientům se specifickými potřebami

23. leden 2022

„Snoezelen pro mě představuje prostředí, kdy se opravdu cítím svobodný a můžu všechno a vlastně nemusím nic, a to je pro mě obrovský přínos,“ říká klient Jan.

Snoezelen je koncept, který stimuluje všechny naše smysly, zrak, sluch, čich, chuť, hmat, a potom i náš vestibulární systém, který zajišťuje naši rovnováhu. Je určen pro všechny, jak pro seniory, tak i rodiny s dětmi, školy a školky. Hlavní myšlenkou pro tyto klienty je aktivní odpočinek i společně strávený čas.

Multismyslové centrum Snoezelen v Olomouci nabízí hudební nástroje pro podporu sluchu i stěnu pro stimulaci hmatu

Primárně se však koncept zaměřuje na osoby se specifickými potřebami, kterým pomáhá k reedukaci jejich smyslů.

Pravidelným klientem multismyslového centra je i Jan s těžkým fyzickým postižením. Jan má kvadruparetickou formu dětské mozkové obrny. V běžném životě to pro něj znamená omezený pohyb dolních končetin, postižení jemné motoriky a vázanost na elektrický vozík.

„Snoezelen mi zprostředkovává podněty, které mi v životě chybí a lépe mi pomáhá uvědomovat si své vlastní tělo. Zároveň tady mohu odložit své starosti a myslím si, že tato metoda je vhodná pro všechny, protože všichni potřebujeme relaxovat a nějakým způsobem vypnout, zvlášť v dnešní době,“ říká.

Lektorka multismyslového centra Karolína Tvarůžková

V Olomouci vzniklo toto multismyslové centrum v roce 2013. S první myšlenkou přišla psycholožka Jana Málková, která hledala způsob, jak by si mohla po práci odpočinout a narazila právě na koncept Snoezelen, který se v Olomouci rozhodla vybudovat. Dnes multismyslové centrum najdeme v Mariánské ulici, poblíž Zbrojnice - knihovny Filosofické fakulty univerzity Palackého.

Vodní postel je oblíbenou součástí snoezelen konceptu. Klientům s tělesným postižením pomáhá lépe si uvědomovat tělo.

Jaké místnosti ve Snoezelen centru najdeme a jaké stimulační podněty, věci a předměty si můžeme vyzkoušet, si poslechněte v našem pořadu Přímo z místa.

Spustit audio