Kroniky jsou dědictví, které musíme udržovat, hýčkat a rozmnožovat, říká Jaromír Košťák

29. listopad 2019

Pořad Tady to znám přináší speciální seriál o středočeských kronikářích. První zastávkou je obec Dolní Slivno, kde jako kronikář působil Jaromír Košťák, dnes emeritní předseda Sdružení kronikářů Čech, Moravy a Slezska.

Dolní Slivno najdeme v okrese Mladá Boleslav. „Obec se nachází v blízkosti Benátek nad Jizerou. S rodinou tam jezdíme na chatu od roku 1966, později jsme si zde postavili rodinný domek,“ říká Jaromír Košťák, který se zde staral o místní kroniku.

Jak sám Jaromír Košťák přiznává, začátky nových kronikářů jsou těžké. „Jednak musejí být nováčci v místě známí, pak také musí znát náležitosti kroniky a v neposlední řadě musí zaznamenávat události pro budoucnost,“ popisuje.

Na zimu se bývalý kronikář Dolního Slivna vrací do Jílového. Ve městě, o kterém máme první zmínku již ze 14. století, najdeme zámek převážně v renesančním stylu i barokní kostel Nejsvětější Trojice. V blízkosti města se nacházejí také tunely, které byly za období druhé světové války postupně přeměňovány na továrny.

autoři: Pavel Vítek , nwe
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.