Lidé jsou štědří. Tříkrálová sbírka v kraji přinesla patnáct milionů korun

Výtěžek poslouží tradičně lidem v nouzi, kterým pomáhá Charita. 

Tříkrálová sbírka letos vynesla ve Zlínském kraji bezmála patnáct milionů korun.

Podle Karolíny Opatřilové z arcidiecézní charity v Olomouci je ten zájem více méně stejný. Případné koledníky se snaží oslovit už před termínem sbírky. Každý rok se pak starají o stávající koledníky.

Charity pro ně pořádají různé akce jako výraz poděkování, například projekce v kině, bruslení, výlety do bazénů a aquaparků. Letos na Tři krále museli účastníci snášet nepříjemné počasí.

Pro případy nemocí má Charita i zálohy nebo možnost přeložit termíny obchůzek. Letos v Uherském Hradišti do slavnostního průvodu na koních přibyl i velbloud a v regionu koledovalo více než tisíc pět set lidí.

V Uherském Brodě poputují peníze mimo jiné na vybudování zázemí pro čtyři sociální služby. Konkrétně pro Terénní pečovatelskou službu, Sociálně aktivizační službu pro seniory a osoby se zdravotním postižením, Terapeutickou dílnu a Odborné sociální - dluhové poradenství.

Ve Vsetíně letos koledovalo více než šedesát skupinek. Podle tamní koordinátorky Jarmily Hyžákové pomůže výtěžek lidem s handicapem, dětem s postižením nebo těm, kteří se ocitli v náhlé nepříznivé živo tní situaci.

Charita Zlín zase podporuje lidi v nouzi, ale také třeba fungování Nemocnice Milosrdných bratří ve Vizovicích, zlínského centra denních služeb pro seniory nebo azylového domu pro matky s dětmi.

Loni se v rámci Zlínského kraje vybralo čtrnáct milionů milionu korun.

Tří králové v Uherském Hradišti

autor: rv

Související