Listopad v Olomouci před třiceti lety a dnes

17. listopad 2019

Jaký byl před třiceti lety listopad v Olomouci a co přinesl? O tom jsme si povídali s tehdejšími studenty Univerzity Palackého, s herci Moravského divadla, i s prvním polistopadovým rektorem Josefem Jařabem.

Být studentským vůdcem je spíš stigma. Spíš se setkávám s tím, že mi lidi vyčítají, že jsem tu revoluci tady organizoval. Že by někdo poděkoval, na to nejsem taky zvyklý. A že by někdo koupil flašku vína, tak to už vůbec.
Martin Štainer

Člen stávkového výboru Martin Štainer a redaktorka Petra Ševců

Ta šedá zóna před tím, pak už je všechno jenom barevný. Pak jsme začali žít.
Petra Konečná a Martin Fafejta

Petra Konečná a Martin Fafejta

V tom týdnu do generální stávky, která se uskutečnila 27. listopadu, se aktivizovali i kriticky naladění lidé v různých institucích, školách, podnicích. Oni vytvářeli stávkové výbory, které začaly připravovat účast na generální stávce. Ta byla velmi úspěšná, protože na tehdejším náměstí Míru se sešlo 60 tisíc lidí a zcela to náměstí zaplnili. Od té doby se dá říci, že ta iniciativa byla na straně revolucionářů.
Pavel Urbášek

Ředitel archivu Univerzity Palackého  Pavel Urbášek

Přečetli jsme to, zatáhla se opona a šli jsme domů. Když jsem potom jela z Hodolan tramvají, tak jsem za sebou slyšela hlasy těch nespokojených diváků, co si to ti herci vůbec dovolují. Oni si koupili ty lístky, těší se na tu premiéru a oni si prostě dovolí nehrát. Myslím, že mnoho lidí v tu chvíli ještě vůbec netušilo, o co se jedná a že dochází k takovému velkému zlomu.
Ivana Plíhalová

Ivana Plíhalová

Já nemám rád, když někdo říká, to jste si nemysleli, jak to dopadne. Já jsem si nemyslel nic. Já jsem chtěl akorát zdemontovat vůdčí úlohu komunistické strany.
Jaroslav Krejčí

Herec Jaroslav Krejčí

Václava Havla jsem znal už z dřívějška. Když byl v lochu, sháněli jsme pro Olgu vanu.
Josef Jařab

Emeritní rektor Josef Jařab
autoři: Aleš Spurný , pese
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.