Meteorologové varují před nočními mrazy. Ovocnáři mají obavy, zelináři přikrývají pole

14. duben 2020

Zelináři z regionu přikrývají rostliny na polích textiliemi. Důvodem jsou předpovědi meteorologů, podle kterých mají v noci klesnout teploty ke třem stupňům pod nulou. Prudké ochlazení v noci na dnešek dělá starosti také ovocnářům ze střední Moravy.

Zemědělcům v Troubkách na Přerovsku vymrzlo už před dvěma týdny několik hektarů petržele. Podle vedoucího polní výroby Petra Rašky je tentokrát nejvíce ohrožená úroda celeru, kedluben, petržele a salátové řepy. „V podstatě máme už všechny textilie na poli. Včera jsme přestali sadit, protože pro čerstvě vysázené rostliny je ranní mráz nejhorší. Důležité bude, jestli bude mráz krátkodobě nad ránem, nebo bude mrznout už od půlnoci,“ upřesnil Raška.

Podle ředitele sadů zemědělské firmy Úsovsko Michala Horáčka by zatím škody na kvetoucích hrušních a višních neměly být velké. Více se obává další noci, kdy mohou mrazy dosáhnout podle předpovědi až mínus tří stupňů. „U hrušní a višní mám největší obavy. Jabloně máme zatím před květem, jsou ve fázi zavřených poupat. Myslím, že ty by teploty kolem mínus dvou až tří stupňů vydržet mohly,“ uvedl Horáček.

autoři: min , pese
Spustit audio