Moderátor Václav Žmolík: V rádiu mám pocit, že mluvím k někomu konkrétnímu

3. srpen 2020

Jeho cestopisné reportáže provází diváky i posluchače po Česku už dvě desetiletí. Moderátor a publicista Václav Žmolík je ale také ředitelem hudebního festivalu.

Jen málokdo ví, že Václav Žmolík je vystudovaný právník. „Práva jsem vystudoval vlastně náhodou. Studoval jsem je totiž za minulého režimu a tenkrát nemohl člověk studovat to, co chtěl. Mým snem bylo divadlo nebo film, zkoušel jsem proto DAMU, ale nedostal jsem se. A abych nemusel na vojnu, hlásil jsem se i jinam a na práva to zrovna vyšlo,“ říká moderátor, který studium nakonec dokončil.

První pracovní příležitost, kterou Václav Žmolík získal, byla ale už ve světě médií. „Obesílal jsem různé redakce, mimo jiné Český rozhlas, kde jsem se asi na osobním oddělení zalíbil a byl jsem přijat. Od té doby jsem stále více či méně zaháčkovaný v Českém rozhlase a jsem za to moc rád,“ říká moderátor, jehož hlas můžeme nyní pravidelně slýchat na stanici Český rozhlas Dvojka.

Televize vs. rádio

Na otázku, zda je lepší televize nebo rádio, Václav Žmolík nerad odpovídá: „Televize a rádio se hezky doplňují. Na rádiu je pěkné, že si člověk udělá víceméně všechno sám, to znamená, že si to natočí, sestříhá a nakonec i odvysílá. Při televizní práci je pak zase pěkná ta týmová práce.“

Z rozhlasového vysílání dává Václav Žmolík přednost tomu živému. „Při něm je adrenalin, člověk se zkoncentruje a nic nelze vzít zpátky,“ popisuje moderátor. „A hlavně máte vyděláno a hotovo. Skončí vysílání, zhasne červená a jdete domů,“ směje se.

„Když jsem přišel do televize, podíval se poprvé do kamery a viděl jsem tam jenom černou díru, tak mi chvíli trvalo, než jsem si na to zvyknul a než jsem se naučil za tou kamerou vidět diváka. Kdežto v rádiu jsem od samého začátku měl pocit, že tam ten člověk je a že mluvím k někomu konkrétnímu,“ vyjmenovává další rozdíl mezi oběma médii.

Po celém Česku za výlety, do Českého ráje za hudbou

Už dvacet let točí Václav Žmolík cestopisný seriál Po Česku. „S pořadem jsem si ledacos prožil. Začal v České televizi, odkud jsem ho přenesl do vysílání Českého rozhlasu Radiožurnál, kde běžel souběžně s televizí. Potom běžel jenom na Radiožurnálu ve všemožných podobách a nakonec jsem si ho před pár lety přenesl na stanici Český rozhlas Dvojka, kde běží dodnes,“ vypráví historii pořadu.

Po České republice, konkrétně do Českého ráje, cestuje moderátor ale také kvůli hudbě, a to dokonce v roli ředitele festivalu s názvem Hudba z ráje, který připravuje a pořádá společně se svojí dcerou Karolínou, operní zpěvačkou. „Začali jsme tím, že jsme v Českém ráji pořádali každé léto jeden koncert. Pak nám byl jeden koncert málo a přidali jsme vánoční, tak byly dva. A pak tři… A nakonec jsem navrhl, že uděláme festival,“ popisuje začátky.

Jaké rozhlasové formáty Václava Žmolíka nejvíce baví? Má ho přes množství navštívených míst stále co překvapit a jakým aktivitám se věnuje mimo rozhlas? Uslyšíte v záznamu celého pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.