Na svatého Václava se otevřely kostelní věže v Tovačově. Týden kávy dorazil i do Leštiny

3. říjen 2018
Kraj na dlani

V uplynulém týdnu jsme navštívili zahrádkářskou výstavu v Bohuňovicích, vystoupali do věží tovačovských kostelů a ochutnali prvotřídní kávu v Leštině.

Zítra otevírá brány podzimní Flora Olomouc. Menší zahrádkářskou výstavu jsme mohli už o víkendu navštívit v Bohuňovicích na Olomoucku, kam se vydal i Aleš Spurný. Tamní spolek Českého svazu zahrádkářů výstavou v kulturním domě oslavil 60 let existence. Kromě výpěstků zahrádkářů a expozice výzkumného ústavu rostlinné výroby návštěvníci na pódiu viděli výtvarný výjev a nad ním motto. Více poví předsedkyně bohuňovické zahrádkářské organizace Miroslava Müllerová.

Ze zahrádkářské výstavy v Bohuňovicích

Čočkovi z Veselíčka mají pozemek za domem rozdělený hned na dvě zahrady. Blíže k domu je okrasná a za ní velký ovocný sad. Když si najdou chvilky k posezení, tráví je u zahradního jezírka. Poseděla a popovídala si s nimi Jana Zemková.

Týden kávy je oblíbená akce všech kávomilců, která se letos konala i v Leštině na Šumpersku. V tamní kavárně Harmonie zaníceně vyprávěla Miroslavu Kobzovi o tajemství kávy kavárnice Michaela Mutlíčková.

Nejvyšší věží v Tovačově je v sezóně běžně přístupná zámecká Spanilá věž, vysoká 96 metrů. Jen ve výjimečných případech můžeme vystoupat také na dvě kostelní věže. Tu příležitost měli návštěvníci hodových slavností svatého Václava. Desítky schodů zdolal i Aleš Spurný.

V sobotu se v amfiteátru v Otaslavicích na Prostějovsku koná velké rytířské klání. Pestrý program začíná ve 14 hodin. Na Svatomichalský rytířský turnaj vás pozve jedna z organizátorek akce Jana Gazdošová.

autoři: Jana Zemková , Aleš Spurný , Petra Ševců , Miroslav Kobza , Pavel Juráš , mid
Spustit audio