Nad Letnou se tyčí skoro padesát let: Šest tisíc elementů Zdeňka Sýkory

14. leden 2018

Největším dílem Zdeňka Sýkory z období struktur 60. let je černobílá mozaika, která zdobí čtyři odvětrávací komíny Letenského tunelu.

Je složená ze šesti tisíc elementů a stejně tak je nazvaná i videoinstalace ve Videogalerii Nové scény Národního divadla. Ta Sýkorovu největší realizaci v oblasti architektury rozkládá na prvočinitele a ukazuje precizní a přesný tvůrčí proces světově známého malíře, grafika a jednoho z předních představitelů české geometrické abstrakce, který zemřel v roce 2011.

00672233.jpeg

„Je to monumentální dílo, které dokonale zvládlo otázku architektury,“ říká historik umění Tomáš Vlček v dokumentu Martina Dostála Letná XL. „Nazval bych to obrazem v přírodě,“ myslí si zase sochař Stanislav Kolíbal. A ještě citujme Vladimíra 518: „On to vlastně hrozně vystihl ve své době, tvary a kompozice skutečně mohou být vyjádřené čísly.“

Spořilov – největší pražské zahradní město

Zahradní město Spořilov

Unikátní urbanisticko-architektonický celek – to je pražský Spořilov. Vznikl na přelomu 20. a 30. let minulého století na zelené louce mezi Michlí, Záběhlicemi a Krčským lesem.

První návrh na svou dobu avantgardní a dnes už ikonické skleněné mozaiky se datuje do roku 1967. Realizace pak do roku 1969. Skoro padesát let se toto monumentální a nadčasové dílo tyčí nad Letnou, navíc téměř bez újmy. Čas od času mu škodí akorát sprejeři. Autorem videoinstalace na Nové scéně Národního divadla je student doktorandského studia oboru vizuální komunikace v Ústí nad Labem František Pecháček. Jeho instalaci tvoří čtyři světelné panely, které vystupují ze tmy a rozkládají Sýkorovo dílo na prvočinitele.

„Každý panel zobrazuje něco jiného. Na prvním vidíme elementy, stavební prvky struktury. Na druhém panelu vidíme výsledky výpočtu z počítače. Na třetím vidíme vizualizaci, kterou si Zdeněk Sýkora vytvořil ručně,“ popisuje Lenka Sýkorová. Každý panel má jiný rytmus, poslední panel pak ukazuje fotografie hotové mozaiky, jako bychom se na ni dívali zespodu a otáčeli hlavou.

Střípky z dějin pražského urbanismu: Richard Biegel provází kontroverzními čtvrtěmi

Nová scéna Národního divadla

V Mozaice se objevuje další série seriálu Střípky z dějin pražského urbanismu. Historik architektury Richard Biegel nás v dalších třech dílech provede po urbanisticky zajímavých i kontroverzních místech Prahy.

Instalaci doplňuje již zmíněný dokumentární film z roku 2009, ve kterém letenské dílo komentují přední osobnosti z oblasti výtvarného umění, architektury a designu. Mozaika prvočinitelů se tak návštěvníkovi skládá v obraz letenské reality.

O letenských tunelech a díle Zdeňka Sýkory bude 15. února ve foyer Nové scény Národního divadla mluvit Pavel Kappel. Přednáška začíná v 18 hodin.

autoři: Hok , Alena Rokosová
Spustit audio