Nahrávka Českého rozhlasu s názvem Beskydský chameleon zvítězila v jubilejním 10. ročníku festivalu Grand Prix Svetozára Stračiny

13. květen 2021

V letošní konkurenci 40 nahrávek z 13 zemí včetně Kanady, Švédska, Ruska a Rakouska se vítězem jubilejního 10. ročníku Grand Prix Svetozára Stračiny stala nahrávka Českého rozhlasu s názvem Beskydský chameleon. Mezinárodní porota ocenila tuto etnojazzovou fantazii, která je dokladem mimořádné instrumentální virtuozity na jednodírkovou beskydskou flétnu zvanou „koncovka”.

Na této píšťale se dá střídavým zakrýváním či odkrýváním jediné dírky - ale hlavně mistrným přefukováním do alikvotních tónů - standardně zahrát takzvaná Podhalanská stupnice, která je typická pro pastýřskou hudební kulturu karpatských regionů. Na nahrávce se podíleli Marián Friedl (skladatel, koncovka), skladatel/režisér a producent Jan Rokyta, mistr zvuku Aleš Huber a Ensemble FLAIR ve složení Petr Vala (housle), Jiří Pivovarčík (klarinet), Jiří Pospěch (viola), Lukáš Švajda (kontrabas) a Jan Rokyta (cimbál, umělecký vedoucí).

Čtěte také

Hlavní cenu v podobě díla uměleckého sochaře Jána Ťapáka převzal během včerejšího slavnostního galavečera ve Velkém koncertním studiu Slovenského rozhlasu generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral, který u této příležitosti uvedl: „Jsem dojat a velmi si vážím, že ocenění získali kolegové z ostravského studia, které patří na poli hudební produkce mezi českou špičku, a jsem nesmírně rád, že se kolegové lidové písničce a folklórní tvorbě dlouhodobě věnují. Ostravský rozhlas je již několikanásobným laureátem ceny Svetozára Stračiny a o to více si vážím této ceny v jubilejním 10. ročníků a v ročníku, kdy si připomínáme 80. výročí od narození Svetozára Stračiny a 25. výročí od jeho úmrtí. Jsem nesmírně rád, že RTVS podobný festival již několik let organizuje, jelikož mám pocit, že v dnešní zrychlené, přemodernizované a globalizované době je dobré se vracet k našim kořenům.“

O festivalu

Grand Prix Svetozára Stračiny je mezinárodní soutěžní přehlídkou rozhlasových nahrávek folklórní hudby, kterou organizuje Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) ve spolupráci s Evropskou vysílací unií (EBU) a Společností světa Stračinu. Festival koná v Bratislavě jako bienále a nese název podle výše zmíněného významného slovenského skladatele.

Cílem festivalu je podpora tvorby a prezentace tradičního, jakož i zpracovaného hudebního folklóru. Během dlouholeté existence festivalu bylo prezentováno několik tisíc nahrávek z celého světa - z evropských i mimoevropských zemí, mimo jiné z Kuby, Tunisu, Číny, Indie, či Vietnamu. Festival se zároveň stal místem setkání odborníků z oblasti folklórní hudby a prostorem pro plodné diskuse a výměnu teoretických, technických a odborných zkušeností na mezinárodní úrovni. Pomáhá formovat evropské kulturní povědomí a díky možnosti využít nahrávky ve vysílání jednotlivých rozhlasových stanic podporuje v neposlední řadě i mezinárodní programovou výměnu v oblasti hudebního folklóru.

Ocenění v minulosti

Český rozhlas získal hlavní cenu bienále Grand Prix Svetozára Stračiny již v v roce 2015 za nahrávku Ej, lásko, lásko v hudební úpravě Janka Rokyty a v podání kapely FLAIR. V roce 2019 pak vedlejší cenu za nejlepší technickou kvalitu nahrávky Jánské a v roce 2009 byla zase Českému rozhlasu udělena Speciální cena za nahrávku Na lanžhotském pěkném poli za vynikající interpretaci tradiční folklórní písně, kterou nazpívala Jitka Šuranská.

Spustit audio