Naučte děti chovat zvířata, pak je budou chránit i v přírodě, říká přírodovědec a chovatel Jaromír Vachutka

Ekologie a chovatelství jdou ruku v ruce. Když se dítě naučí zvířata chovat a starat se o ně v domácím prostředí, bude se snažit je chránit i v přírodě. To si myslí Jaromír Vachutka, přírodovědec, pedagog, chovatel.

Tento několikanásobný mistr Česka i Evropy v chovu exotických opeřenců, bronzový z mistrovství světa v Portugalsku v tzv. kolekcích ptáků je také přes 20 let členem redakční rady časopisu Nová Exota.

Pro školy základní, mateřské, ale i pro domovy seniorů vytvořil vzdělávací programy, při kterých nabere do auta až třicet šest různých opeřenců, k tomu přibere videonahrávky ze života ptactva a další didaktické pomůcky a vyráží mezi malé i dospělé, kteří jeho poutavé vyprávění a možnost pohladit si třeba papouška a nechat si jej posadit na ruku kvitují s nadšením.  

Jakou budoucnost má chovatelství u nás? Proč je důležité pro záchranu mnoha živočišných druhů ve volné přírodě? Proč mají vzdělávací programy se zvířaty i terapeutický účinek? A jakou roli ve vztahu dětí k přírodě a zvířatům hrají nadšení dědečkové?

Poslechněte si rozhovor s Hostem ve studiu Jaromírem Vachutkou.

Jaromír Vachutka

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.