Nejlepší rozhlasová díla a podcasty se představí na 38. ročníku festivalu Prix Bohemia Radio v Olomouci

14. září 2022

Český rozhlas uspořádá již 38. ročník mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio. Tři tradiční soutěžní kategorie Dokument, Drama a Reportáž letos poprvé doplní nová sekce Podcast. V rámci festivalu bude udělena Cena Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře a uvedena rozhlasová osobnost do Síně slávy. Festival Prix Bohemia Radio se uskuteční v Olomouci od 10. do 13. října a čestným prezidentem bude opět herec Igor Bareš.

„Smyslem festivalu Prix Bohemia Radio je zvyšovat kvalitu rozhlasové tvorby. Jsem rád, že se nám toto důležité poslání dlouhodobě daří plnit. Jelikož roste popularita on demand poslechu, rozšiřujeme letos soutěžní kategorie o novou sekci Podcast. V rámci bohatého doprovodného programu bych rád pozval na veřejnou prezidentskou debatu Českého rozhlasu Plus nebo na oceňované divadelní představení Šikmý kostel,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Čtyřdenní soutěžní přehlídka toho nejlepšího z rozhlasové tvorby představí v pondělí finálové příspěvky v kategorii Dokument, v úterý v sekci Reportáž, ve středu rozhlasová díla v kategorii Drama a ve čtvrtek publikum uslyší historicky poprvé soutěžní ukázky z nové sekce Podcast, do které mohli autoři přihlásit pravidelné podcasty a podcastové kanály v českém jazyce nebo podcastové série či seriály.

Vedle veřejných poslechů finálových soutěžních příspěvků je pro návštěvníky připraven pestrý doprovodný program. První festivalový den se v Divadle na cucky uskuteční debata Radia Wave Hranice násilí, ve které budou diskutovat o sexuálním násilí aktéři stejnojmenné podcastové série.

V úterý se v novém sídle Českého rozhlasu Olomouc v Pavelčákově ulici bude konat přednáška PRESSpektivy o technikách storytellingu se Svenem Pregerem, který účastníkům prozradí, jak vytvořit napětí v audiodokumentech. Druhý festivalový den zakončí v Moravském divadle Olomouc oceňované představení ostravské scény Šikmý kostel o ztraceném městě Karviná. Inscenace Divadla Petra Bezruče je autentickým svědectvím o životě obyčejných lidí, procházejících dějinami – válkami, politickými převraty a národnostními sváry. Divadelní inscenaci mohou díky projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu Nevidomý fanoušek navštívit i nevidomí a zrakově postižení diváci, pro které bude připraven speciální komentář do sluchátek.

Středeční festivalový program zpestří party Radia Wave a populární doprovodná akce Podcast Session, na které letos tvůrci oceňovaných podcastů Českého rozhlasu Vinohradská 12, Kriminálka či Brambora s vejcem představí novinky a trendy v oblasti podcastové tvorby.

Doprovodný program festivalu zakončí ve čtvrtek veřejná beseda s generálním ředitelem Českého rozhlasu Reném Zavoralem v Uměleckém centru Univerzity Palackého.

Doprovodné akce festivalu chystá také Nadační fond Českého rozhlasu. Návštěvníci se mohou těšit na speciální projekt Zažij město POTMĚ, prostřednictvím kterého si vyzkouší procházku městem či jeho vybranou částí s klapkami na očích po boku nevidomého průvodce. Návštěvníci si také budou moci festivalové dny zpestřit návštěvou Kavárny POTMĚ, v které jim přichystá oblíbený nápoj obsluhující se zrakovým hendikepem. Pro žáky základních škol Nadační fond Českého rozhlasu navíc připraví speciální vzdělávací program Jak se žije POTMĚ.

V sídle Českého rozhlasu Olomouc v průběhu slavnostního zahájení uvede generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral do Síně slávy další významnou rozhlasovou osobnost a prezident Herecké asociace Ondřej Kepka předá Cenu Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře.

Informace o aktuálním 38. ročníku Prix Bohemia Radio jsou k dispozici na webu Prix Bohemia Radio. 

Festivalu se lze zúčastnit po předchozí bezplatné akreditaci prostřednictvím formuláře, který je dostupný na festivalovém webu.

Spustit audio