Noc kostelů připomene setkání Panny Marie s Alžbětou. V Rájci slavili letnice s králem a královnou

23. květen 2018
Kraj na dlani

Pozveme vás na olomouckou Noc kostelů, přiblížíme vám vodění krále a královny v Rájci a setkání kovářů v Křelově a přineseme vám rady, jak zatočit se škůdci na zahradě.

Už víte, kam zamíříte v pátek na Noc kostelů? V Bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku návštěvníci uvidí ve čtyřech reprízách krátké divadelní představení o setkání těhotné Panny Marie s rovněž těhotnou příbuznou Alžbětou, budoucí matkou Jana Křtitele. S organizátory si povídala Dita Vojnarová.

Vození krále a vodění královny je prastará tradice, která se na Zábřežsku dochovala už jen v Rájci. Odehrává se vždy v neděli o slavnostech Božího těla a je vyhrazen dětem. A tak se po Rájci i letos vydaly čtyři skupinky, které koledovaly dům od domu. Mirek Kobza byl u toho.

O víkendu se na pevnosti v Křelově u Olomouce konal druhý ročník setkání kovářů Olomouckého kraje s mezinárodní účastí. Mistři z Česka, Slovenska a Itálie pracovali tři dny na společném díle. Kromě toho mohli návštěvníci u dalších kovadlin sledovat špičkové kováře přímo při práci. Vypravila se tam s mikrofonem Petra Ševců.

Býškovice na Přerovsku mají sice jen 400 obyvatel, za nákupy do města ale nemusejí. Obchod mají přímo v sídle obecního úřadu. Otevírá brzy ráno, a tak se tam cestou do práce zastavují i přespolní. O paní prodavačce zákazníci říkají, že dokáže sehnat i nemožné. Do Býškovic se vydala Jana Zemková.

Slíbili jsme vám další rady rostlinolékaře Jaroslava Roda. Tentokrát se týkají třásněnky, ty napadají hlavně okurky, papriky, rajčata a převážnou část skleníkových květin. Užitečné rady vám přinese Aleš Spurný.

autoři: Pavel Juráš , Miroslav Kobza , Jana Zemková , Dita Vojnarová , Petra Ševců , Aleš Spurný , mid
Spustit audio