Chcete mluvit ve vysílání? Zkuste si to nejdříve před lidmi

8. únor 2019

Martin Karlík, redaktor zpravodajství, moderátor a příložník domácí redakce, působí v Českém rozhlase 12 let. V ranních hodinách ho můžete slyšet na stanici Český rozhlas Radiožurnál, ve večerních posléze na stanici mluveného slova Český rozhlas Plus. Naživo se s ním můžete setkat kdekoliv v terénu při výkonu práce reportéra nebo na hradě Kašperk.

Jak vypadá tvůj běžný pracovní den?

Většinou začínám každý všední den v Ranním Radiožurnálu. V průběhu vysílání moderátorům tzv. přikládám. V praxi to znamená, že ve své roli musím například rychle zpracovat nejaktuálnější téma, ke kterému logicky není natočená reportáž nebo příspěvek. Standardně pak připravuji přehled tisku, ten úplně první slyší posluchači každý den v 5.20. Stejnou roli zastávám i na ČRo Plus a protože chci dělat více věcí, tak na stejné stanici občas moderuji i večerní publicistiku. 

Co je na tvé práci nejnáročnější?

Nejnáročnější je asi ranní vstávání. To zasahuje do běžného života tím, že člověk musí přemýšlet a případně přehodnotit večerní aktivity.

Vzhledem ke své výšce jsi nepřehlédnutelný. Je to při práci reportéra výhoda, že si tě každý hned všimne, nebo chceš být někdy neviditelný?

Neviditelný chci být v momentě, když se mi něco nepovede. Jinak je moje výška výhodou, protože přirozeně budí respekt, aniž bych na někoho vyvíjel fyzický nátlak. A taky mi spousta lidí neuteče.

Co tě na tvé profesi baví nejvíce?

Vzhledem k tomu, že rád vyprávím, jsem rád, že můžu povídat a že mám posluchače. Velmi příjemná je zpětná vazba, když někdo osobně vysílání pochválí. Nezanedbatelná je samozřejmě taky atmosféra studia.   

Trpíš profesní deformací?

Ano. Když poslouchám jakékoliv rádio a slyším, že dotyčný řekl něco, co nechtěl nebo se přeřekl, tak s ním samozřejmě soucítím. Například při poslechu německého rádia si všímám zpracování témat a jejich podání posluchači, jinglů, hudby, slyším i špatný střih. A pak s někým, kdo je v tomhle oboru nezasvěcený, jedu v autě a říkám, slyšel jsi tu hrůzu?

Ve volných chvílích provázíš na hradě Kašperk. Byla dříve práce průvodce, nebo moderátora? Používáš na návštěvníky triky z rádia?

Moderování bylo dříve, ale triky z rádia na návštěvníky nepoužívám.  Nicméně, znalosti z provázení lze aplikovat v rádiu. Rádio má nevýhodu v tom, že člověk nemá v reálném čase okamžitou zpětnou vazbu od posluchačů. Moderátor nemůže vidět, jak danou informaci posluchač přijal, jestli se zasmál nebo ho sdělení překvapilo. Když člověk provází, tak lidi vidí. Podle mého názoru je to dobrá zkušenost a každý, kdo by chtěl mluvit ve vysílání, by si měl čas od času vyzkoušet mluvení před lidmi, protože pochopí okamžité reakce publika.  Mimo jiné provázím občas i tady v rozhlase.

Spustit audio