O víkendu se do Němčic nad Hanou sjedou reprezentanti České republiky v krasojízdě

24. duben 2024 12:29

Letošní mistrovství České republiky juniorů v krasojízdě, které bylo v polovině dubna v Olšanech u Prostějova se neobešlo bez Kateřiny Vosičkové a Jiřího Doležela z oddílu TJ Stavební stroje Němčice.

Kateřina Vosičková na mistrovství ovládla kategorii juniorek, získala titul a zlatou medaili za zajetou hodnotu 95,8. Jirka Doležel, který si na tomto mistrovství zajel osobní rekord se umístil na 4. místě. Pro Kateřinu a Jirku však sezóna nekončí. Už příští týden je čeká mistrovství Evropy v Německu.

Mimořádné úspěchy těchto juniorů však nejsou pro oddíl krasojízdy v Němčicích nad Hanou ojedinělé. Pod rukama zkušených trenérů tohoto klubu, prošli takoví jezdci a jezdkyně, jakými byli například Anna Matoušková, Miluše Oulehlová, Eva Mikalová, Leona Soušková, Eva Vojancová, Tomáš Matuška, Adéla Přibylová nebo sestra Kateřiny Vosičkové Michaela Vosičková a další.

Krasojízda se jezdí na speciální kole tzv. furtšlapu, takže se na něm dá jezdit dopředu i dozadu, má stupáky na předním i zadním kole, na kterých se může stát, speciální sedlo, rám, i sedátko, aby jezdci mohli stát na sedle i na řídítkách.
Eva Přibylová, trenérka krasojízdy v Němčicích nad Hanou

Pro krasojízdu je typické speciální jízdní kolo a prvky, které pro prvopozorovatele působí gymnasticky až lehce akrobaticky. Jezdci na sobě nemají ani helmu ani žádné jiné chrániče, a to ani na trénincích a už vůbec ne na závodech. „V létě jsme se ségrou pomalu nemohli nosit kraťasy, rodiče se báli, aby si nikdo nemyslel, že nás doma bijí. No nohách jsme často mívaly modřiny na místech, kde nás to kolo při určitých prvcích tlačilo nebo od pádů, kdy člověk občas na to kolo spadl,“ popisuje Kateřina Vosičková.

V nejbližší době Kateřinu čeká soustředění reprezentantů, kteří příští týden odjíždí na květnové mistrovství Evropy do Německa. A potom se uvidí. Třeba Kateřinu uvidíme i na mistrovství světa.

O krasojízdě v Němčicích nad Hanou a o Kateřině Vosičkové se více dozvíte v přiložené reportáži.

Spustit audio