Olomoučané se Smetanovými sady procházejí už téměř 200 let

22. duben 2018

Příjemným procházkám, sportovním aktivitám i odpočinku, ale také mezinárodní zahradnické výstavě Flora Olomouc slouží Smetanovy sady, které byly založeny už v roce 1820.

Komplex městských parků doplnily později Čechovy a Bezručovy sady. Všechny olomoucké historické parky vznikly na předpolí opevnění bastionové pevnosti, která zde byla budovaná v 16. až 19. století. Nejstarším a největším parkem jsou Smetanovy sady, které v současnosti zabírají plochu asi 20 hektarů. Potom jsou to Bezručovy sady s rozlohou 12 hektarů a Čechovy sady, které zaplňují plochu 8 hektarů.

„Smetanovy sady vznikly na kostře Rudolfovy aleje, od níž se odvíjely. Ta byla vysázena roku 1820. Významným propagátorem této akce byl olomoucký arcibiskup Rudolf Jan Habsburský. Ten si za přízně tehdejších občanů Olomouce vynutil na správcích pevnosti umožnění výsadby v těchto prostorách, které do té doby musely být přehledné, a žádné porosty na nich proto nebyly,“ říká vedoucí zahradnického úseku Výstaviště Flora Olomouc Zdeněk Šup.

Rudolfova alej vznikla jako promenáda a během 20. a 30. let 19. století si mezi Olomoučany získala značnou oblibu. Její vývoj však zastavila prusko-rakouská válka. Roku 1866 byl vydán demoliční výměr, kdy veškeré stavby v odstupu 800 metrů od opevnění musely být zbourány a stromoví vykáceno, aby byl zachován přehled na předpolí pevnosti.

„Po uzavření míru v červenci 1866 se hned objevily snahy obyvatelstva o obnovení tohoto parkového prostoru a na podzim byla alej znovu vysázena, tentokrát z lip a jírovců podle projektu architekta Maxe Machánka, který projektoval také sady Čechovy,“ doplňuje Zdeněk Šup.

Jak se dále olomoucké parky vyvíjely a rozrůstaly, se dozvíte v reportáži.

autor: pese
Spustit audio