Písničkář s osobitou poetikou Ivan Hlas oslavuje Pramínkem času se svým skvělým triem sedmdesátiny

4. květen 2024

„Jedno místo znám. Chci tě tam vzít hned. Soukromej chrám, máš ve vlasech med.“ To jsou první slova písničky Až přelezem plot, vstupní skladby loňského alba Pramínek času Ivana Hlase, písničkáře s osobitou poetikou, která – přiznám se – stále oslovuje i mě.

Zpěvák a kytarista Ivan Hlas, který zanedlouho, 10. května 2024, oslaví sedmdesátiny, společně se spoluhráči a přáteli a špičkovými muzikanty, kytaristou Norbim Kovácsem a violoncellistou Olinem Nejezchlebou nově a akusticky, na jeden zátah, natočil důležité písničky své kariéry.

Na cédéčko vydavatelství Galén navázalo vinylem v podobě dvojelpíčka a původních šestnáct songů rozšířilo o další čtyři. Na těchto nosičích Pramínku času najdete plejádu posluchači oblíbených  písniček – vedle zmíněné dále Báječná léta pod psa, Jednou mi fotr povídá, Karlín, Miláčku, vrať se nebo Nezbyde nic.

Součástí připomínky jubilea Ivana Hlase je také už rozběhlé turné, jehož jihočeskou zastávkou bude 11. května písecké Divadlo Pod čarou. Osmého května ČT Art odvysílá celovečerní televizní dokument o Ivanu Hlasovi v režii Aleny Činčerové.

A když upozorňuji na nadcházející sedmdesátiny Ivana Hlase, nemohu nevzpomenout jímavého předloňského koncertu jeho tria, tedy úctyhodných mistrů svých nástrojů Norbiho Kovácse a Olina Nejezchleby, před vánočními svátky ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice. A při něm zazněla písnička, jejíž slova jsem už citoval, Až přelezem plot, kterou bych vás v její nové podobě chtěl pozdravit.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.