Poezie může být mocností, která zachraňuje život, říká literární historik Jan Wiendl

19. srpen 2023

Ze své knihovny vybírá Jan Wiendl, literární historik, ředitel Ústavu české literatury a komparatistiky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Setkání s knihami napříč prostorem a časem připravila Blanka Stárková. Natočeno v roce 2022.

„Jedno z témat, které mě jako literárního historika nepřestane provázet, je téma vězeňské poezie,“ říká v pořadu Knižní pól literární historik a vysokoškolský pedagog Jan Wiendl. „Určující vazbou pro to byla zkušenost mého otce a prarodičů, kteří zaplatili komunistický experiment a vzdor vůči němu takřka čtyřmi desetiletími strávenými v lágrech stalinistického režimu 50. let. Jejich zkušenost byla pro mne uchopitelná také díky veršům velkých básníků, politických vězňů, kteří ve své tvorbě reflektují podobnou životní situaci. Když se mi někdy v šestnácti letech dostalo do ruky tehdy strojopisně šířené Znamení moci Jana Zahradníčka, vězněného v Leopoldově, vyvolala ve mně tato skladba mocný náraz, který mě přivedl také k jeho veršům vězeňským. Byla to zkušenost, díky níž jsem si plně uvědomil, že poezie může být mocností zachraňující život, uchraňující podstatu života, svobodného života, zahlceného zmarem a beznadějí.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.