Připomínky konce války, odemykání řek, festiválek Dobrodošli... Vyberte si z našich tipů

2. květen 2024

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Připomínka posledních válečných dnů

V pátek od 10 do 14 hodin bude na náměstí T. G. Masaryka v Bohumíně vystavena vojenská technika. Součástí akce k připomínce posledních válečných dní bude i výcvik v obsluze dělostřelecké baterie.

V sobotu pak bojovou cestu 1. československé tankové brigády připomene historická ukázka, kterou v bohumínské osadě Kopytov pořádají Československá obec legionářská a Technické muzeum Olomouc. Bitva nedaleko hasičské zbrojnice začne hodinu po poledni.

Bojová ukázka v Kopytově připomene poslední válečné dny

Vzpomínání v melodiích v Brušperku
V Brušperku se v pátek koná folklorní festival. Vystoupí tam například cimbálová muzika Ancyfor. Začátek je v 14.30 v Domě seniorů Ondráš.

Bedřich Smetana v Pantu
V ostravském centru Pant se v pátek bude mluvit o Bedřichu Smetanovi. Debata spisovatele Pavla Kosatíka a ředitele divadla Jiřího Nekvasila zahajuje Smetanovský operní cyklus. Akce začíná v 19 hodin.

Talk show farářky
Pateční talk show nekonvenční farářky Martiny Viktorie Kopecké pobaví lidi v Bruntále. Akce začíná v 18 hodin ve Velký sál Kina Centrum Bruntál.

Cyklistická přednáška v podchodu
A pozveme i na přednášku na netradiční místo - do podchodu pod Frýdlantskými mosty v Ostravě. Tématem bude cyklistika a hostem například Břetislav Hanzel, předseda spolku Ostravou na kole. Začátek je v 17:30.

Čtěte také

Dolnobenešovská kost
Dolnobenešovská kost je netradiční závod psů a dětí. Zahájen bude v sobotu v 9 hodin na cvičišti v Dolním Benešově. Součástí akce jsou ukázky výcviku služebních psů, ukázky hasičské a policejní techniky i střelba ze vzduchovky.

Odemykání ostravských vodáckých stezek
demknutím vodáckých stezek zahájí novou sezonu ostravští vodáci. Akce se koná v sobotu mezi Hradní lávkou a mostem Miloše Sýkory u Centra kanoistiky Ostrava. Lidé se tam začnou scházet už o půl desáté.

Festiválek Dobrodošli
Třetí ročník karvinského festiválku DOBRODOŠLI zaplní v sobotu areál Loděnice v karvinském parku Boženy Němcové. Je to festival cestování, jídla a expedičních filmů. Začátek akce je v 11 hodin.

Tajemství hořícího kamene
Zúčastněte se nedělní komentované prohlídky Tajemství hořícího kamene o hornické historii Ostravy. Sraz na prohlídku je v 10 hodin před slezskoostravskou radnicí. Konec u Slezskoostravského hradu. Pořadatelé doporučují pevnou obuv.

Čtěte také

Habsburkové na Kravařsku
Na vernisáž nové výstavy zve zámek Kunín. Výstava má název Habsburkové na Kravařsku a bude prezentovat vzácné originály listin, vydaných habsburskými panovníky. Vernisáž je v neděli a začíná ve 13 hodin.

Výroba skřítků
Dílna Radost v Dobroslavicích na Opavsku v neděli pořádá workshop. Vyrábět se na něm budou skřítkové na výstavu v parku. Akce je naplánována od 16 do 19 hodin

Pozvání do divadla
Beskydské divadlo v Novém Jičíně zve v neděli odpoledne na příběh o Sněhurce. Muzikálovou inscenaci pohádky nastudovala Česká scéna Těšínského divadla a novojičínským divákům ji zahraje od 16 hodin.

Hrad Sovinec
Celodenní program je v nabídce hradu Sovinec. Na akci návštěvníci uvidí pohádková představení, sokolníky, ukázky bojového umění středověku či pásmo soubojů.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.