Ptáci, město, příběh hrdiny aneb Jak se ornitologickou encyklopedií splácejí dluhy

30. duben 2024

Veleslav Wahl byl autorem ojedinělé publikace Pražské ptactvo. Kromě této výrazné ornitologické stopy se ale Wahl zapsal do naší historie i jako účastník odboje proti dvěma totalitám. Jeho mladý život nesmyslně ukončila smrt na pankráckém popravišti v roce 1950. Nejen o pražské avifauně, ale i o osudu Veleslava Wahla se dozvíte v knize, kterou představí pořad Ex libris.

V dopise na rozloučenou, sepsaném před popravou, projevil Wahl přání, aby se jeho kniha, která poprvé vyšla v roce 1944, dočkala revize a byla rozšířena o ilustrace Karla Svolinského.

Čtěte také

V tomto, už čtvrtém vydání, se jeho představy plní. A plní se nad míru jeho přání. Česká společnost ornitologická spolu s nakladatelstvím Revolver Revue pojaly nové vydání opravdu velkolepě. Původní text je doplněn o mnoho informací, kreseb a fotografií. Celý název knihy zní Pražské ptactvo 1800–2020: Ptáci – město – příběh hrdiny.

Vznikla tak mnohovrstevnatá publikace o stavu ptačí populace, na které se podílel kolektiv autorů v čele s ornitologem Petrem Voříškem.

Proti nacistům i komunistům

Velkou část knihy tvoří i kapitoly o životě Veleslava Wahla. Během 2. světové války se aktivně zapojil do protinacistického odboje. Už jako šestnáctiletý založil ilegální organizaci a v průběhu válečných let se vypracoval až do nejužšího vedení České národní rady.

Nacisté během heydrichiády popravili jeho otce, známého pražského advokáta, stejně jako otce jeho tehdejší partnerky, později manželky Taťány.

Čtěte také

Nadějný student práv a přírodovědecké fakulty brzy po válce opět buduje tajnou organizaci, tentokrát podporující zájmy západních mocností. Spolu se svým nejbližším přítelem Jaromírem Nechanským spolupracují s lidmi z americké ambasády na vytvoření zpravodajské sítě, která má pomoci při očekávaném konfliktu mezi Východem a Západem.

Komunisté ale záhy skupinu odhalili a Nechanský s Wahlem si vyslechli v soudní síni verdikt nejvyšší a bohužel i nezvratný. 15. června 1950 byli oba přátelé v pankrácké věznici popraveni.

Kniha zaujme jak milovníky české historie druhé poloviny 20. století, tak samozřejmě milovníky ptáků. Je koncipována jako jakási skládanka, kde se na sebe vedle biografické části přehledně vrství ornitologické poznatky Wahlovy doby s těmi současnými.

I předkládaný rozhlasový pořad je jakousi mozaikou ukázek z knihy a průvodního slova autorky pořadu Jany Žákové.

autor: Jana Žáková
Spustit audio

Související