Roman Vojtek: O muzikálech jsem se poprvé dozvěděl na konkurzu na akademii

1. únor 2021

Roman Vojtek chvíli pracoval v továrně, než zjistil, že jeho budoucnost je v hraní. Obráběcí stroje proto opustil a začal studovat muzikálové herectví. I k němu však přišel trochu jako slepý k houslím.

„Obor, který mám vystudovaný, se jmenoval pekelně: Mechanik seřizovač pro obráběcí stroje a linky. Učili jsme se ale na tehdejšími počítači řízených soustruzích a frézách. Nechci se nijak dotknout obráběčů kovů, ale tohle opravdu nebyla moje cesta,“ směje se Roman Vojtek.

Muzikálovým hercem čirou náhodou

Konkurzu na brněnské JAMU se Roman Vojtek účastnil zprvu jako doprovod své kamarádky. Po roce zkusil své štěstí sám, ovšem z činohry ho nasměrovali na muzikálové herectví. „Řekli mi, že se dobře hýbu a zpívám, jestli bych nechtěl zkusit muzikál. A já se zeptal, co to je,“ vypráví se smíchem.

Už během svých studií vystupoval na scéně Městského divadla v Brně, kde si vyzkoušel řadu zajímavých rolí. Patřila k nim i titulní role Wolfganga Amadea Mozarta. „Amadeův typický smích jsem měl naučený. Zkušení bardi mi poradili, že mám nejdříve vydechnout a poté se začít smát, nikoli naopak,“ prozrazuje herec.

Brněnskou muzikálovou scénu považuje Roman Vojtek za nejlepší v České republice. Proč tedy jihomoravskou metropoli opustil? „Uvědomil jsem si, že to chci zkusit sám na volné noze. Věděl jsem, že ztratím hodně, ale kdybych to nezkusil, strašně bych si to vyčítal,“ přiznává.

Úspěch ve Vyprávěj

Herec je pro mnohé diváky hlavně seriálovým Karlem Dvořákem ze seriálu Vyprávěj. O tom, že i nedávná historie může mladou generaci překvapit, se v seriálu přesvědčil na vlastní oči: „Měli jsme tam sedmnáctiletého kolegu, který přišel k vytáčecímu telefonu a začal ťukat do čísel jako do mobilu. Po chvilce se otočil a zeptal se, jak jsme to používali. Když jsem mu to ukázal, byl z toho úplně hotový.“

Proč byl pro Romana Vojtka poslední rok šťastným obdobím a v jakém novém seriálu se objeví? Na jaké sociální síti komunikuje se svými fanoušky a proč ho jako malého vyřadili z mateřské školky? I to se dozvíte v audiozáznamu celého pořadu.

Spustit audio