Severočeské divadlo je v provozní ztrátě. Kraj mu zatím peníze dát nechce. Požaduje změnu vedení

12. prosinec 2023 09:54

Severočeské divadlo je v provozní ztrátě a dva miliony korun zatím od Ústeckého kraje nedostane. Kraj se tak nepřipojí k druhému vlastníkovi divadla. Tím je město Ústí nad Labem, které už podporu divadlu schválilo. Podle vedení kraje nebyla žádost dostatečně podložená. Požaduje také změny ve vedení Severočeského divadla.

„V divadle máme dozorčí radu, která jistě dozoruje, takže si myslím, že předložené materiály, které byly radou schváleny, jsou dokonale vypovídající. Druhá věc je, že netuším, co legislativního teď bude následovat,“ reagoval na neschválení příspěvku ve výši dvou milionů korun na pokrytí ztráty Severočeského divadla jeho ředitel Miloš Formáček.

Vedení kraje navrhovalo dotaci neudělit. Důvody vysvětlil hejtman Jan Schiller z hnutí ANO.

„My jsme připraveni na to, že tu podporu samozřejmě dáme, protože vnímáme, že to není o dohadování nás politiků, ale že to jinak odnesou zejména zaměstnanci divadla. Také jsme ale vznesli požadavek, aby nám byl předložen ozdravný rozpočet a výhled na příští rok,“ uvedl Schiller.

Vedení Ústeckého kraje kritizuje ředitele divadla

Podle hejtmana je problematické také vedení divadla. „To divadlo, i když je to umělecký soubor, tak je to stále společnost, která musí být obchodně vedena. Musí se tam jednoznačně oddělit vedení obchodní a vedení umělecké. Takže já si myslím, že by bylo jedině dobře, kdyby tam nastoupil nějaký manažer,“ dodal Schiller.

Kritiku na jednání zastupitelstva na svou osobu nechtěl ředitel Miloš Formáček komentovat. „To asi není příjemné, ale na druhou stranu ty výsledky divadla jsou potěšující a já nemám problém, když někdo přijde s nějakou kritikou – může to být řada věcí, jak politických, tak osobních. Teď bych to nehodnotil,“ shrnul.

Krajští zastupitelé mají dofinancování ztráty, kterou už město Ústí nad Labem schválilo, projednat hned po novém roce. Současně kraj s městem jednají o tom, že společně divadlo bude pouze města a kraj za to převezme ústecké muzeum. Pokud se obě strany dohodnou, měly by mít obě instituce nového majitele od roku 2025.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související