Seznamovací aplikace jsou dobrý sluha, ale zlý pán. Lidé nachází partnery nebo partnerky online čím dál častěji

2. květen 2024

Před 230 lety vyšel v Česku první seznamovací inzerát. Dnes už se sice skrze tisk příliš neseznamujeme, ale média využíváme pořád, a to hlavně ta sociální. Prostřednictvím seznamovacích aplikací hledáme vztahy, lásku, přátelství nebo třeba jen sex na jednu noc. Požadavky na naše potenciální partnery nebo partnerky jsou v mnohém stejné, ale v řadě věcí se liší. Mnohdy si o ně ale taky neumíme říct.

V prvním seznamovacím inzerátu v Čechách měl muž hledat partnerku s dobrým vychováním, která bude dobrou hospodyní a nebude moc času trávit ve společnosti nebo se zajímat o módu. Požadavky na to, jaké partnery nebo partnerky hledáme na sociálních sítích zůstaly v mnohém podobné. Stále je důležitým faktorem třeba status nebo majetek. Odlišná jsou ale očekávání, která se týkají třeba genderových rolí.

„Tohle se vlastně asi nejvíc mění. Že už dneska, nehledě na pohlaví, je v pohodě, že někdo se zaměřuje na kariéru a hledá takový jako life-work-love balanc. A někdo naopak třeba ví, že tu rodinu mít chce a hledá k sobě někoho kompatibilního,“ říká Ema Sikora, psychoterapeutka z Institutu Moderní láska.

Seznamovací aplikace můžou přinášet spoustu pozitiv. Usnadňují třeba seznamování těm, kteří by se v offline světě třeba zdráhali navzájem oslovit. Hledání protějšku může být také efektivnější v tom, že současné aplikace umožňují profily sestavit tak, aby přesně popisovaly naše preference, záliby, očekávání nebo i různé kinky.

I přes tyto funkce ale pro mnohé může být hledání partnerů nebo partnerek složité, protože si před vstupem do online seznamovacího prostředí přesně nestanoví, co hledají a co od této zkušenosti vlastně chtějí a očekávají. „Nejsme přesní v tom, co hledáme, a zároveň se nějakým způsobem tam chceme odprezentovat ve světle, o kterém věříme, že ho ostatní hledají,“ dodává Sikora.

Kolik párů se v současnosti seznamuje online? Objevily se fenomény jako třeba ghosting kvůli sociálním sítím, nebo tady byly vždycky? Poslechněte si celý podcast Vlna.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.